Офтоп

Сюелі Еббінг: покинута дитина, яка стала моделлю Vogue

Сюелі народилася з альбінізмом. Але унікальна зовнішність не стала перешкодою на її життєвому шляху.

Фото BIEL CAPLLONCH

Оригінальний матеріал BBC.

Коли Сюелі була дитиною, рідні батьки залишили її на землі біля сиротинця, оскільки вона народилася з альбінізмом. У Китаї деякі люди вважають альбінізм прокляттям.

Насправді це рідкісне генетичне відхилення, викликане нестачею пігменту, через яке шкіра та волосся Сюелі дуже світлі. Окрім того, дівчина дуже чутлива до сонячного світла.

Однак унікальна зовнішність не стала перешкодою на життєвому шляху Сюелі, а навпаки допомогла їй розпочати успішну кар’єру моделі. Наразі дівчині 16 років, а вона вже з’являлася на сторінках Vogue та була основною моделлю у рекламних кампаніях найбільш відомих дизайнерів.

Персонал сиротинця назвав дівчину Ху Лі (Xue Li). Xue у перекладі з китайської означає «сніг», а Li – гарний. Сюелі вдочерили, коли їй було три роки. Вона переїхала у Нідерланди, де жила з прийомною матір’ю та названою сестрою. Нова мати вирішила не змінювати дівчинці ім’я, оскільки вважала його дуже вдалим та хотіла зберегти згадку про її китайське походження.

Коли дівчина народилася, у Китаї вже діяла політика щодо можливости мати лише одну дитину у сім’ї. Якщо у родині з’являлася дитина з альбінізмом, її або покидали, або ховали від людей, або все ж відправляли до школи, але фарбували волосся у чорний колір.

У деяких африканських країнах на альбіносів полюють; їм відрізають кінцівки або просто вбивають. Шамани виготовляють ліки з їхніх кісток, оскільки люди вірять, що вони можуть вилікувати хвороби.

Тому Сюелі каже, що їй пощастило, що її просто покинули.

Дівчина розповідає, що випадково потрапила у модельний світ в 11 років. Її прийомна мати була знайома з дизайнеркою з Гонг-Конгу. У неї був син із заячою губою. Вона вирішила створити колекцію яскравого одягу для нього, щоб люди звертали увагу не лише на його зовнішність. Дизайнерка назвала кампанію «ідеальні вади» та запропонувала Сюені взяти участь у показі мод у Гонг-Конзі. Для дівчини це стало неабияким досвідом.

Фоо REINY BOURGONJE

Відтак її запросили на декілька фотосесій, одна з яких була для Брока Елбанка у його студії в Лондоні. Він виклав портрет Сюені в Instagram. У результаті модельна агенція «Zedebee Talent» запросила її у свою команду з метою залучення «особливих» людей у індустрію моди.

Одна з фотографій Сюені, яку зробив Брок, з’явилася у випуску Vogue Italia 2019 року з Ланою дел Рей на обкладинці. За словами дівчини, тоді вона не усвідомлювала, наскільки популярним був цей журнал і чому всі так захоплювалися її досягненням.

Сюені розповідає, що у модельному світі незвичний зовнішній вигляд – це «благословення», а не прокляття. Окрім того, вона використовує його як платформу для поширення інформації про альбінізм.

«Мій альбінізм означає, що я бачу на 8-10 відсотків. Окрім того, я не можу дивитися на світло, оскільки починають боліти очі. Інколи, коли на фотосесії занадто яскраве світло я кажу: “Можна заплющити очі або можете зробити світло м’якшим?” Або: “Гаразд. Можете зробити три знімки, доки в мене розплющені очі, зі спалахом”. Мій менеджер каже клієнтам, що якщо вони не можуть створити відповідні умови, вони не зможуть знімати Сюелі. Їм важливо, щоб я почувалася комфортно», − розповідає дівчина.

Сюелі каже, що їй подобається бути моделлю, тому що вона постійно зустрічається з новими людьми і практикує розмовну англійську мову. Вона хоче використовувати модельну галузь, щоб розповідати про альбінізм, який є генетичним відхиленням, а не прокляттям.

Вона хоче, щоб діти з альбінізмом або іншими особливостями розвитку пам’ятали, що можуть робити, що хочуть, та бути ким завгодно.

Коментарі