Новини

Чернівецька область — друга в Україні за Індексом євроінтеграційного економічного поступу. Що це означає

Мета дослідження — оцінити прогрес областей у поглибленні економічної співпраці з ЄС та відслідкувати якість роботи обласних інституцій у цьому напрямку.

Фото Campaign Creators, unsplash.com

Поліський фонд міжнародних та регіональних досліджень розробив дослідження «Індекс євроінтеграційного економічного поступу». Його мета — оцінити прогрес областей у поглибленні економічної співпраці з ЄС та відслідкувати якість роботи обласних інституцій у цьому напрямку.

Як показало дослідження, Буковина за цим Індексом є однією із лідерок серед областей України. Дані вираховували за період з 2017 до 2019 року. 

Зазначають, що значення Індексу суттєво зросло — ще в 2017 році Чернівецька область була на 7 місці, а в 2019 вже другою після Львівської.

 

Дослідження показників по Чернівецькій області проводила ГО «Буковинська агенція регіонального розвитку» спільно з кафедрою міжнародної економіки ЧНУ.

Як розповіла «Шпальті» кандидатка економічних наук Ірина Роговська-Іщук, Індекс євроінтеграційного економічного поступу складається з двох показників. Це глибина торгово-економічних зв’язків та інституційна підтримка євроінтеграційного поступу.

«У кожній області індекс розробляли окремо. Його розраховували за 3 роки. Відповідно наступний індекс будуть розробляти за 2020-2022 роки. Визначали показники імпорту та експорту, яка стратегія розвитку регіону, чи є достатньо цільових програм стосовно євроінтеграційних процесів тощо».

Після дослідження визначали сильні та слабкі сторони кожного регіону. 

«У Чернівецькій області непогано, наприклад, з імпортом та експортом з ЄС, а також з показником грошових переказів фізичних осіб з ЄС до регіону. Однак є проблеми з ступенем відкритости та інформаційною підтримкою економічного вектору євроінтеграції области. На сайтах обласних установ є інформація про якісь заходи, але не економічного характеру дуже мало». 

Крім того, експертами для розрахунку виступили не лише економісти, а й кандидати політичних наук, активісти тощо.

За словами Ірини Роговської-Іщук, аби зберегти економічні євроінтеграційні успіхи области та посилити їх в майбутньому важливо сприяти підтримці економічних процесів на всіх рівнях. Проводити моніторинги ситуації, більше інформувати населення, підприємців щодо можливости експорту товарів та послуг до ЄС. Можливо, створити портал, де підприємці чи інші користувачі могли ознайомитись із законодавством, бачити перспективи, спостерігати за динамікою цього індексу тощо.

Довідково.

Для дослідження проаналізували дані Державної служби статистики України, обласних управлінь статистики, НБУ, стратегії регіонального розвитку, плани заходів з їх реалізації, річні звіти щодо виконання планів заходів, цільові планові документи ОДА та звіти щодо їх виконання, відповіді на запити про публічну інформацію від ОДА та Державної митної служби України.

 

Коментарі