Новини

У Чернівцях презентують документальний трилер про нашого земляка Петера Деманта

Книжку Юрія Чорнея «Вернон Кресс. Життя під прикриттям» представлять за участі автора.

20 травня о 18:30 у Художньому музеї у Чернівцях презентують документальний трилер Юрія Чорнея «Вернон Кресс. Життя під прикриттям». Книжку представлять за участі автора. Модеруватиме захід Інга Кейван. 

Це не/вигаданий історико-біографічний нон-фікшн про Чернівці і буремне ХХ століття в подіях одного людського життя, зазначають організатори.

Як розповіла «Шпальті» модераторка заходу Інга Кейван, чернівчанам та буковинцям просто варто прийти на презентацію книжки Юрія Чорнея «Вернон Кресс. Життя під прикриттям» і не пропустити цю подію. 

«Ця книжка – одна з найбільш яскравих і вагомих культурних подій Чернівців за останніх пів року, і це великий подарунок нашому місту і краю. Крім того, це перше таке ґрунтовне, професійно відповідальне, дуже цікаве та захопливе дослідження життя, особистости нашого земляка Петера Деманта (Вернона Кресса). Але, звісно, ця книжка далеко не лише про цю вельми яскраву, контроверсійну, загадкову людину, а й про ХХ століття з його численними перипетіями, які сповна відлунювали у приватних долях, про Буковину, Чернівці, буковинців, чернівчан, про всіх нас», — зазначила вона.

Книжка Юрія Чорнея про неодноразову втрату батьківщини і про вічний пошук свого місця у світі й себе. Вона про ГУЛАГ, який втаврувався у генетичну пам’ять багатьох народів, ставши колективною травмою, і про школу виживання – фізичного, психічного і, власне, людського в людині.

«А ще розмова про Петера Деманта – це завжди розмова про надзвичайне життєлюбство, оптимізм, істинно європейський тип людини, про родинне виховання, яке інвестується у майбутнє особистости. І, звісно, що розмова про Вернона Кресса – це завжди глибоководне занурення у пригоду», — каже Інга Кейван.

За її словами, як і будь-яка якісна література, книжка «Вернон Кресс. Життя під прикриттям» і розмова про неї зроблять життя кожного ще більш осмисленим. Крім того, кожен згадає родинну історію свою або близьких людей, багато хто віднайде на сторінках книжки своїх знайомих або довідається про факти, до яких можуть бути дотичними у різний спосіб. Книжка Юрія Чорнея – це водночас продовження розмови про локальну історію в контексті глобальної, про долю людини в контексті історичних подій і спонука до тривання цієї розмови, до надбудови її іншими оповідями.

 

Коментарі