Новини

В Україні вперше відзначатимуть День пам’яті українців, які рятували євреїв під час Другої світової війни

Зокрема до цієї дати організатори розкажуть 26 історій порятунку з усіх регіонів України, презентують відеоісторії, зроблені на основі документальних фото тощо.

Фото пам’ятного знака на місці розстрілу євреїв. Козацька гора, Садгора

14 травня в Україні вперше відзначатимуть День пам’яті українців, які рятували євреїв під час Другої світової війни. Таку пам’ятну дату запровадили постановою Верховної Ради від 2021 року. 

Про це повідомили в Українському інституті національної пам’яті.

Впродовж 11-13 травня Національний музей історії України у Другій світовій війні разом з УІНП будуть розповідати історії українців, які рятували євреїв. А 14 травня проведуть круглий стіл — обговорюватимуть гідне вшанування українців-рятівників на державному та міжнародному рівнях.

«До пам’ятної дати впродовж 11-13 травня Національний музей історії України у Другій світовій війні спільно з Українським інститутом національної пам’яті проведуть онлайн-марафон. Тоді розповідатимуть 26 історій порятунку з усіх регіонів України, презентують відеоісторії, зроблені на основі документальних фото, поділяться контентом проєкту «Українці-рятівники», який упродовж трьох років реалізують на його базі», — мовиться у повідомленні організаторів.

Читайте також: Незвідані Чернівці. Бункери, штетл та єврейське гетто

Спікерами марафону стануть члени родин українців, представники єврейських організацій, вітчизняні історики. А також музейники з Вінниччини, Волині, Закарпаття, Запоріжжя, Києва, Київщини, Луганщини, Одещини, Полтавщини, Чернігівщини, Харківщини, Хмельниччини, Івано-Франківщини, Львівщини.

Коментарі