Новини

Театральне мистецтво англійською: як Американець Шон вчить іноземної мови молодь у Чернівцях 

В Україну Шон прилетів 2013-го і вже тоді почав займатися волонтерством у центрі «Вікно в Америку» при бібліотеці ім. М. Івасюка. Він викладає англійську чернівчанам безкоштовно.

фото надані Шоном

Американець Шон — так його називають усі: учні, друзі, навіть ті, хто ніколи з ним не зустрічався. 

Шону 73. Він досвідчений педагог: декілька років був учителем і директором школи, працював у Посольстві США. 8 років тому чоловік приїхав до Чернівців для того, аби створювати драмгуртки англійською мовою для школярів та студентів.

На всі запитання він відповідає російською, тому що перш ніж приїхати в Україну, він декілька років працював у Росії. Займався обміном студентів «Росія-Америка». Каже, що українську знає мало, а от російську тут (у Чернівцях, — ред.) знають усі.

Чому Шон переїхав на Буковину, про волонтерство у Чернівецькій обласній науковій бібліотеці ім. М. Івасюка та активне життя на пенсії читайте а інтерв’ю «Шпальти».

фото надані Шоном

В Україну Шон прилетів 2013 року і вже тоді почав займатися волонтерством у центрі «Вікно в Америку» при бібліотеці ім. М. Івасюка. Він викладає англійську чернівчанам безкоштовно.

Вчить англійської через драмгуртки

«Ми оголосили набір і створили маленькі навчальні групи. До нас приходили всі охочі розвинути свою англійську. Робили ми це на волонтерських засадах. Але тут були тільки уроки розмовної англійської, ніякої граматики. Бо у ваших школах вчать лише писати і читати, а говорити — дуже мало. Звичайно, вчили нову лексику. І кожен урок група робить усну презентацію 5-6 хвилин: розповідають про кіно або книжку. Потрібна практика», — розповідає волонтер.

Переїзд і волонтерство саме у Чернівцях — його особисте рішення. Коли запитую, чому саме наше місто, він спирається на спинку стільця, елегантно ставить ногу на ногу, довго дивиться у вікно і вже тоді відповідає:

«Тому що це маленьке місто, і саме тому я його й люблю. У великих містах, таких як Київ, багато заторів та метушня. Я цього не люблю. Ваше місто дуже гарне, архітектура не радянська, а як в Австрії. І люди добрі, у мене багато друзів з університету, з центру».

Викладання англійської мови у бібліотеці — не єдине, чим американець займається у Чернівцях. Декілька років тому він створив театральний гурток для студентів кафедри комунікативної лінгвістики та перекладу ЧНУ ім. Ю. Федьковича. Каже, одразу ж пішов домовлятися з керівником кафедри. Той погодився.

«Створили класи, студенти ініціативні, творчі й талановиті. Такий рід занять допоможе їм краще опанувати англійську. Я купив дуже багато програм для театру. В мене вже є десь 65: маленькі, великі і майже всі комедії», — розповідає Шон.

Про різницю в менталітеті й активну пенсію

Шон зізнається, що під час занять виникла одна проблема. Вона пов’язана з різницею у менталітеті американців і українців.

«Запізнення. Завжди. В американців є точний час, там запізнюватися не можна, а у вас не так. Я прийшов в університет на заняття, які мали б початися о 10. Це повинен був бути перший урок. 10:15, 10:20, 10:30 – нікого немає. Коли вже всі прийшли, я сказав їм: «Ок, клас, наступного разу на дверях буде висіти така інформація – «Якщо прийшов після десятої — іди додому або дай мені 10 доларів». — Сміється. — «Наступного разу всі прийшли рівно о десятій».

фото надані Шоном

Вистави Шон зі студентами ставили в Палаці «Академічний» і навіть у буковинських школах. 2019 року вони стали першими у Чернівцях, хто почав ставити вистави англійською зі школярами.

«Спочатку я зробив такий драмгурток у Чернівецькій гімназії №5. І потім подумав: «Чому б не зробити і в інших школах?» 15 навчальних закладів хотіли, щоб я до них приїхав. Наступний день – «червона» зона. Може, вже у вересні цим займуся. Я думаю, якщо хочеш вивчити англійську, то драмклуб — найкраще місце», — вважає іноземець.

Йому вже 73, але це лише у паспорті. Американець Шон любить гуляти вулицями міста, веде здоровий спосіб життя – про це свідчить його швидка хода.

Коли ми вже розходимося, Шон запитує, чи не знаю я, де тут розташована лабораторія, бо йому потрібна довідка про те, що в нього немає коронавірусу.

«Я ж хочу в Єгипет. Уже був десь в п’ятдесятьох трьох країнах. Деколи сам, деколи зі своїми друзями із США, Канади, Мексики, Європи, навіть з Африки та Японії. І влітку я буду в Америці з братом, а ще, може, поїдемо в Британію та Ірландію», — ділиться планами американець Шон.

Каже, в Чернівцях планує залишитися назавжди і далі займатися волонтерством, попри численні вмовляння друзів повернутися до США. Він переконаний, що тут його місце, і в нього тут багато незавершених справ. Шон планує незалежно від школи створити театральний гурток для маленьких чернівчан віком від 8 до 11 років.

Матеріал підготувала студентка ІІ курсу філологічного факультету, кафедри журналістики ЧНУ ім. Ю. Федьковича
Анастасія Лупашку

 

Коментарі