Новини

Від вересня пенсії та соцвиплати отримуватимуть лише через банки. Але є винятки

До 1 вересня пенсії продовжить доставляти «Укрпошта».

Фото Roman Synkevych, unsplash.com

З 1 вересня 2021 року пенсію та грошову допомогу нараховуватимуть на банківський рахунок. Однак буде виняток — для доставки пенсій деяким людям будуть проводити конкурси серед надавачів послуг.

Про це повідомляє пресслужба Мінсоцполітики.

Кабмін схвалив постанову, якою запровадив конкурсний відбір надавачів послуг із доставки пенсій та грошової допомоги за місцем проживання отримувачів. Наразі їх надає «Укрпошта» на монопольних умовах.

«Тарифи за надання цих послуг визначатимуть у договорах, укладених за результатами конкурсу. Вони не можуть бути більшими від тарифів за виплатою і доставкою пенсій, встановленої Урядом. Така норма стимулюватиме в майбутньому зниження вартости доставки пенсій та грошової допомоги», — написали у Мінсоцполітики. 

Перший конкурс Пенсійний фонд проведе до 1 вересня 2021 року. До того часу пенсії продовжить доставляти «Укрпошта».

Можливість адресної доставки пенсій та соцвиплат залишать лише для 4 категорій осіб:

— людей з інвалідністю І групи;

— осіб, які за висновком лікарсько-консультативної комісії не здатні до самообслуговування та потребують постійного стороннього догляду;

— осіб, які досягли 80-річного віку;

— одержувачів державної соціальної допомоги особам, які не мають права на пенсію, та допомоги на догляд.

Ці категорії осіб можуть обрати: або адресну доставку компанією, відібраної на конкурсі, або банківський рахунок. Усі інші з 1 вересня будуть отримувати виплати лише через рахунки уповноважених банків.

Оплата послуг із доставки пенсій та грошової допомоги для цих 4 категорій населення будуть здійснювати за рахунок коштів Пенсійного фонду України або коштів державного бюджету.

Вибрати уповноважений банк можна до 1 вересня 2021 року. Якщо до цієї дати отримувач виплат не матиме рахунку, його відкриють за зверненням органів Пенсійного фонду України або органів соціального захисту. 

У відомстві додали, що змінити уповноважений банк можна у будь-який момент.

Коментарі