Новини

Гальмування потягів на магніті та реабілітація людей з інвалідністю: юні буковинці отримали стипендії Президента

Учні проводили свої дослідження з фізики, біології, а також зарубіжної літератури.

Четверо буковинців перемогли в III етапі Всеукраїнського конкурсу-захисту науково-дослідницьких робіт та отримали за це стипендії Президента України. 

Про це повідомляє пресслужба Чернівецької ОДА.

Ці учні — слухачі Буковинської малої академії наук. Вони проводили свої дослідження, зокрема на тему фізики, біології, а також зарубіжної літератури.

Нагороди передав голова Чернівецької обласної державної адміністрації Сергій Осачук.

Детальніше про переможців

Одинадцятикласниця Чернівецького ліцею №1 Яна Головацька отримує президентську стипендію третій рік поспіль. Вона здобула І місце у секції «Теоретична фізика». Крім того, дівчина захоплюється програмуванням. Останнє її дослідження пов’язане з рухом потягів на магнітній подушці та їхнім гальмуванням.

Учень 11 класу Чернівецького ліцею №3 Олександр Шарлай цікавиться біотехнологіями та у майбутньому мріє відкрити лабораторію. Зараз він вивчає екологічний стан довкілля та створення трансгенних рослин, які будуть стійкими до наслідків глобального потепління. Хлопець посів II місце у секції «Загальна біологія». Загалом має 22 перемоги в інтелектуальних конкурсах.

Одинадцятикласник Чернівецької гімназії №3 Олександр Худий завдяки проведенню часу на Дністровському водосховищі та участі у рейдах рибінспекції зробив своє дослідження. Його результати допомогли фахівцям розрахувати необхідну кількість мальків для зарибнення водосховища. Його робота посіла II місце у секції «Охорона довкілля».

Наукове дослідження Анастасії Незвиської, студентки першого курсу факультету фізичної культури та здоров’я людини, — на II місці у секції «Зарубіжна література». 

Зазначають, що розмір стипендії Президента України складає 2600 гривень на місяць. Її призначають на календарний рік.

Коментарі