Новини

Що встигли за 100 днів: міська влада Чернівців прозвітувала про свою роботу

Представники міської влади розповіли, коли місто матиме новий громадський транспорт, хто прибиратиме вулиці та що буде з футбольним клубом «Буковина».

Міський голова Чернівців Роман Клічук та його заступники Євген Маховіков, Ігор Крохмаль, Юрій Лесюк та Василь Зазуляк прозвітували за підсумками 100 днів роботи нової міськради. Відбулося це в центрі культури «Вернісаж» сьогодні, 27 березня.

Мер Роман Клічук розповів, що у міській раді відмовилися від службового транспорту і найближчим часом виставлять на аукціон 5 автомобілів. Це зроблять публічно, а вилучені кошти направлять у міський бюджет.

Чи перестануть Чернівці бути «островом»

Міський голова прозвітував про відновлення авіарейсів із Чернівців до Києва. Спочатку повітряні судна літатимуть в обох напрямках тричі на тиждень. Надалі, якщо буде необхідність, компанія готова літати щодня.

Також, зі слів мера, він вів перемовини з «Укрзалізницею». Карантинні обмеження пригальмували процес, але є попередня домовленість про збільшення кількости потягів до нашого міста.

Окремо очільник міста виділив допомогу футбольному клубу «Буковина».

«Наше місто повинно мати свій футбольний клуб. Враховуючи всі ті труднощі, що мають Чернівці, ми вирішили не виділяти коштів «Буковині» цьогоріч. Проте я домовився з групою бізнесменів, які погодилися надавати допомогу клубу», — заявив Роман Клічук.

Як орендувати приміщення в центрі за 3600 гривень та готель на 20 років за 1,5 долара

Заступник міського голови Євген Маховіков прозвітував про аудит договірних відносин щодо оренди комунальної власности. За його словами, виявлені факти є кричущими.

«Незрозумілі громадські об’єднання в центрі міста орендують «Українську книгу» за 3 600 гривень на місяць. Також маємо факт продовження договору оренди готелю «Київ» на 20 років за 1,5 долара», — розповідає заступник.

У зв’язку з цими та іншими подібними випадками в міськраді створили робочу групу, яка наразі розробляє положення про оренду комунальної власности.

Крім того, Євген Маховіков розповів про створення нової комісії, яка контролюватиме комунальні підприємства. Нова влада вважає, що проблема їхньої збитковости полягає в неефективному менеджменті.

«Роками чи не на кожній сесії депутати голосували за виділення фінансової допомоги нашим комунальним підприємствам. Представники звітували лише раз на рік, і більше до тієї проблеми ніхто не повертався. Ми створили фінансову комісію, яка прийматиме фінансові плани і щомісяця контролюватиме їхнє виконання», — каже Маховіков.

Коли оновлять громадський транспорт

Торік Чернівецьке тролейбусне управління мало 31 мільйон збитків. Заступник міського голови Ігор Крохмаль стверджує, що це трапилося не лише через карантинні обмеження та режим спецперевезень, але й через той же таки неефективний менеджмент.

Наразі міська рада має два шляхи розв’язання проблеми.

«Перший – беремо участь серед 11 міст, які мають намір кредитуватися за програмою розвитку міського транспорту. Її фінансує Європейський інвестиційний банк. За цією угодою плануємо придбати щонайменше 20 нових тролейбусів до кінця цього року», — каже Ігор Крохмаль.

Другий шлях – програма розвитку транспорту, яку розробила міська рада. Згідно з нею, ЧТУ придбає автобуси малого та середнього класу.

Управління освіти позбулося спортивних шкіл

Заступник міського голови Юрій Лесюк розповів також про виявлені факти неефективного використання бюджетних коштів в освіті та управлінні здоров’я.

«До прикладу, ми фіксували факт закупівлі антисептиків на суму понад 3 мільйони. Крім того, всі чули про спробу здати в оренду приміщення міської лікарні зараз в умовах епідемії. Нам вдалося вчасно запобігти цим речам», — розповів Юрій Лесюк.

Водночас міська рада взялася за поліпшення спортивної інфраструктури в місті. Наразі підготували рішення щодо виділення землі для будівництва багатофункціонального спортивного комплексу на Гравітоні.

Крім того, дитячо-юнацькі спортивні школи з балансу управління освіти передали управлінню фізичної культури і спорту. Владники долучили громадських активістів та нині вивчають ситуацію щодо спортивної інфраструктури в місті. Аби надалі розробити програму розвитку спорту в Чернівцях.

До управителів виставили нові вимоги

За словами заступника міського голови Василя Зазуляка, завдяки фінансуванню (понад 200 тисяч євро) від антикорупційної ініціативи ЄС місто отримало змогу профінансувати управлінський аудит комунального підприємства «Чернівціводоканал».

«Це найбільше і найзбитковіше підприємство Чернівців. І наразі виходить, що ми займаємося не так розвитком, як налагодженням менеджменту на неефективних комунальних підприємствах», — каже Василь Зазуляк.

Ще однією проблемою, з якою зіштовхнулася нова влада, є неефективне прибирання території міста управлінськими компаніями.

«Ми отримували систематичні скарги мешканців. І нам було незрозуміло, куди йдуть сотні тисяч гривень, при цьому місто не має належного прибирання», — заявив заступник.

Це спонукало міську раду розпочати нові тендери та змінити угоди. Нові торги проведуть на зовсім інших умовах, із чіткими зобов’язаннями та штрафними санкціями до приватних управлінських компаній.

«Завдяки ретельнішому контролю ми вже зекономили місту близько 630 тисяч гривень. І мені здається, містяни вже відчули різницю між прибиранням Чернівців зараз і тим, як це робили рік тому», — заявив Василь Зазуляк.

Загалом міський голова Роман Клічук зазначив, що 100 днів – надто короткий термін, аби істотно змінити Чернівці на краще.

«Звісно, всім хочеться, аби в нас уже були заасфальтовані всі дороги, їздив новий громадський транспорт тощо. Але наше місто наразі в такому стані, що реалізувати все це за 100 днів неможливо», — каже міський голова.

Та водночас він упевнений, що разом із командою та депутатами міської ради вони встигли зробити чимало роботи.

Коментарі