Новини

Заповненість ліжок і велика смертність. Наталія Гусак про ситуацію з COVID-19 у Чернівцях

У міській раді озвучили дані щодо заповнености ліжок. Вони відрізняються від даних Центру екстреної медичної допомоги.

Архівне фото

Дані про кількість завантажених ліжок від головних лікарів суттєво відрізняються від даних Центру екстреної медичної допомоги.

Про це під час брифінгу розповіла заступниця голови Чернівецької ОДА Наталія Гусак.

Вона зазначила, що сьогодні відбулася тривала розмова між заступником міського голови Юрієм Лесюком, керівником Центру екстреної медичної допомоги Володимиром Єленєвим, Наталією Калмиковою та головним лікарем лікарні №1.

«Було дуже важливо зрозуміти, звідки міська рада бере ці цифри щодо шпиталізації, які були озвучені. А також — чому вони не збігаються з тими офіційними цифрами, які подають головні лікарі до ОДА і Центру екстреної медичної допомоги. COVID-19 зараз є набагато складнішим, ніж був колись. Це обумовлено тим, що кожен шпиталізований наразі потребує кисню. І не лише з концентратора, а й з центральної точки доступу, де є більший тиск подачі», — зазначила Наталія Гусак.

Вона зауважила, що лікарні, які приймають хворих на COVID-19, двічі на день передають дані щодо заповнености ліжок до Центру екстреної медичної допомоги.

«З 7 години кажуть, яка кількість вільних ліжок. Двічі на день передають ці дані до екстреної медичної допомоги. Лікарі подають нам і лікарні екстреної одні дані, а у міську раду — інші. Я знаю, чому так відбувається, але не хочу зараз це озвучувати. Нехай розбираються самі. Якщо буде потрібно, ми будемо вести пацієнтів у Хотин», — зазначила Гусак.

Чому існують приховані ліжка, а лікарі передають різні дані до міської ради, Чернівецька ОДА та Центру екстреної медичної допомоги, будуть з’ясовувати.

Також заступниця голови облдержадміністрації зазначила, що наразі є проблема з великою смертністю через коронавірус.

«При Департаменті охорони здоров’я створені робочі групи, які будуть вивчати ситуацію, зокрема у міській лікарні №1. Там майже 20% смертей від загальної кількости, водночас в інших лікарнях — у середньому 6%. Ця ситуація нас дуже турбує. У найкоротший час робоча група має в цьому розібратися», — зазначила Наталія Гусак.

Посадовниця також повідомила, що наразі вільних ліжок із подачею кисню у місті немає.

Наталія Гусак додала, що тим часом розгортають ліжка у психіатричній лікарні та гінекологічному відділені Перинатального центру й інших закладах. Вона зазначила, що там не лише готують ліжка, а й закупили концентратори.

«Цього тижня ми додали до шпитальних баз ще одну — кардіодиспансер. Там розгорнули 45 додаткових ліжок. 26 із них уже зайняті. Цей диспансер працює на шпиталізацію людей із кардіозахворюваннями. І якщо в них виявляють коронавірус, надають допомогу там, щоб не перевозити в іншу лікарню», — підсумувала Наталія Гусак.

Коментарі