Новини

У Чернівцях перевидали відому книгу про історію Буковини

Це репринтне видання буковинських авторів-емігрантів 1956 року «Буковина. Її минуле і сучасне».

Видання «Буковина. Її минуле і сучасне» побачило світ у чернівецькому видавництві «Друк Арт». Це унікальна праця буковинських авторів-емігрантів 1956 року. І нині це перше таке ґрунтовне перевидання цієї історичної праці.

Наклад — 1000 примірників. Над дизайном обкладинки працював відомий чернівецький художник Іван Балан. Книга має майже 1000 сторінок. Про це повідомила піар-менеджерка проєкту з перевидання книги «Буковина. Її минуле і сучасне» Наталія Фещук. 

Ініціатор перевидання книги кандидат географічних наук Павло Колядинський зазначив, що це — репринтне видання, тобто книжка цілком повторює вигляд первинного варіанту.

«Хотілося, аби краєзнавці, екскурсоводи та всі охочі могли мати правдиву і достовірну інформацію про історію Буковини. А ця книга досі залишається однією з кращих і найоб’єктивніших праць про наш край. Також хотілося  віддати повагу і данину авторам, які зробили таку об’ємну працю у вигляді книги «Буковина. Її минуле і сучасне», — зазначив він.

Книгу видали за фінансової підтримки благодійного фонду «Кращим бути», Чернівецької ОДА та обласної ради, турагентства «Чернівецьке екскурсійне бюро».

Також ці кошти використали на створення електронної версії книги, з якою можна ознайомитися на сайті Муніципальної бібліотеки ім. А. Добрянського.

Книга «Буковина. Її минуле і сучасне» побачила світ закордоном 1956 року. Над нею працювали до 20-ти авторів, які жили в еміграції. На обкладинці вказано трьох із них: Денис Квітковський, Теофіл Бриндзан та Аркадій Жуковський, вони є і упорядниками.

На початку 90-х у Чернівцях видали у 2-х частинах «Історію Буковини» Аркадія Жуковського – це праці суто Жуковського з цієї товстої книги. Також вона є у вільному доступі на сайті «Diasporianа». Як кажуть історики,  було і перевидання у повному об’ємі невеликим накладом, це була така якісна ксерокопія.

Історик Олександр Добржанський зазначив, що ця книга була своєрідним ляпасом радянській історіографії.

«Свого часу ця книжка була видатною подією. «Буковина. Її минуле і сучасне» — це фактично мініенциклопедія про Буковину від найдавніших часів до 30-х років минулого століття. Зараз багато інформації з цієї книги оновлено, є новіші дослідження, але її цінности це не зменшує. Коли книжка була видана у 1956 році за кордоном, тут, у нас, був Радянський Союз, а там хотіли показати справжню історію Буковини. Це було важливо. І важливо, що вдалося зібрати непоганий колектив авторів. Це переважно вихідці з Буковини, які були на еміграції», — зазначив він.

Також Олександр Добржанський каже, що ця книга відзначається високим рівнем науковости. Адже її писали на основі документів, досліджень і частково на основі власних спогадів. 

Коментарі