Новини

Чому «Добробут» має право працювати, а Калинівський – ні: пояснення посадовниці міськради

Сьогодні під час сесії міськради ухвалили рішення щодо створення робочої групи, яка повинна вирішити питання діяльности Калинівського ринку.

У Чернівцях створять робочу групу, куди ввійдуть депутати міськради, підприємці Калинівського ринку та директор підприємства. Робоча група повинна вирішити питання роботи ринку.

Таке рішення ухвалили депутати під час сесії міської ради.

На засідання прийшли підприємці та директор МКП «Калинівський ринок» Олег Гульпак. Депутат від фракції «Народний контроль» Іван Гончарюк запитав Гульпака про законні підстави зачиняти ринок з 1 по 10 березня, адже і місто, і ринок понесли великі збитки через це. Директор ринку відповів:

«Я керувався постановою Кабміну №1236 з доповненням 104, у якій було написано про закриття ринків. У мене є статут, яким я керуюся. У ньому не прописано, яким типом є ринок. Піднімали документи сесійних рішень від 2000-х років. Побачили, що 2003-го на сесії міськради ухвалювали рішення про те, що ринок є змішаного типу. Тому ми вирішили допустити людей»

Мер Роман Клічук зазначив, що «разом із підприємцями ринку шукали можливість не закривати його».

«Ми перші в країні знайшли прогалину в цій постанові. Підняли всі документи і виявили, що це ринок змішаного типу. І це рішення нам дозволило цей відкрити підприємство. Ми зверталися всі ці дні (я особисто звертався) до обласної комісії ТЕБ та НС, щоби вона дала роз’яснення, щоб не підставляти приватних підприємців під штрафні санкції. Ці дні ми присвятили консультації з поліцією, силовими структурами, Кабміном, Києвом, ОДА. І знайшли можливість усе ж таки його не закривати», — пояснив Роман Клічук.

Міський голова зазначив, що наразі були змушені закрити ринок, адже «Кабмін зрозумів, які ми хитрі і змінив постанову, де йдеться про закриття всіх ринків».

Олег Гульпак зазначив, що сьогодні поліціанти перевіряли, чи підприємці дотримуються постанови.

«З 7 ранку чатували правоохоронці. Вони не допускали відвідувачів до ринку. Самі підприємці мають доступ до своїх торгових точок. Шлагбауми були закриті. Поліціанти з’явилися на підприємстві для перевірки виконання постанови міністрів. Сподіваюся, вони перевірили», — сказав Гульпак.

Під час сесії підприємниця Оксана зазначила, що 8 тисяч бізнесменів наразі залишилися без роботи. Тому вона закликала депутатів знайти можливість і дозволити ринку працювати.

Начальниця управління туризму та торгівлі Департаменту розвитку міської ради Руслана Сідляр зауважила, що «Добробут» – це торгово-виставковий центр. І там дозволено працювати навинос і доставку.

«Калинівський ринок за статутом визначений саме як ринок. Роботу його забороняє Кабмін постановою від 22 березня. А «Добробут» за статутом визначений як торгово-виставковий центр. Тому там не заборонена робота загалом, дозволено працювати на доставку і навинос», – зазначила Руслана Сідляр.

Після довгих дискусій депутати ухвалили рішення щодо «Ненарахування суб’єктам господарювання, які провадять діяльність на ринках міста Чернівців, плати за послуги з утримання торговельних місць у належному стані впродовж дії на території Чернівецької области обмежувальних протиепідемічних заходів, встановлених 1 березня 2021 року».

Нагадаємо, що вчора Роман Клічук зустрівся з підприємцями, які вимагали дозволити їм працювати.

 

Коментарі