Інтерв'ю

Про прибирання, дороги та сміття у Чернівцях. Інтерв’ю з новим директором Департаменту ЖКГ Григорієм Прохоренком

Про перший місяць на посаді та головні виклики 2021 року.

Трохи більше місяця Департамент житлово-комунального господарства Чернівецької міської ради очолює Григорій Прохоренко. Його призначили на посаду розпорядженням міського голови 10 лютого.

У програмі #ShpaltaTalks головний редактор «Шпальти» Олександр Докієн поспілкувався з новим керівником про об’єднання ЖРЕПів у одне підприємство, ремонт вулиці Хотинської та Кармелюка, а також відновлення фасадів і балконів у місті.

Чи можуть Чернівці тимчасово залишитися без прибирання через невчасно укладені договори з компаніями, які прибирають місто?

Місто не залишиться без прибирання. Ми далі будемо працювати. Бо прибирання вулиць — одне з пріоритетних завдань. Справді, тендери не організували ще з минулого року. Коли прийшла нова міська влада, потрібен був час для вивчення ситуації з управлінськими компаніями. Бо прибирали місто лише приватні, комунальних немає. Зараз ми зрозуміли цей процес, запустили тендери… 

Про об’єднання ЖРЕПів у одне комунальне підприємство «Містосервіс»

У нас залишилося декілька ЖРЕПів, які управляють будинками. Але кожен із них є слабким гравцем на ринку комунальних послуг, багато нарікань на їхню роботу. Тому поставили ціль створити нове підприємство, яке було б набагато сильнішим. Комунальні підприємства — ЖРЕПи — залишаються на тих самих місцях, але ми забираємо у них непотрібні функції бухгалтерії, економіки і всього іншого. І спрямовуємо роботу керівника філії на суто комунальні послуги. Все, що йому буде потрібно, — це організувати роботу. 

Крім того, ми вважаємо, що професія двірника відмирає. Треба дивитися в сучаснішому напрямку, маю на увазі механізоване прибирання. Тому плануємо придбати техніку, але все впирається в гроші. Напевно, не буде прямої купівлі техніки на велику суму, а витрати розділимо в часі.

Керівником цього нового підприємства хочуть зробити Сергія Погореного?

Зараз лише створюють підприємство, відбувається процес узгодження статуту, тому говорити про кадри та керівника зарано. Скоріш за все, це неправда.

Чи розпочали капітальний ремонт вулиці Хотинської?

Так, ми вже зустрічалися з керівником. Обговорювали терміни початку робіт. Вони, звичайно, зараз трохи зсунуться зі зміною погодних умов. Там зараз виконують роботи, які не стосуються дорожнього покриття: перенесення опор тролейбусного управління, інші роботи. Думаю, все буде вчасно. 

Я ситуацію ще не вивчив до кінця, але поки розумію, що це буде часткове перекриття, бо ця вулиця важлива в транспортному розумінні та в сполученні. 

Роботами займається підрядна організація «ПБС». Вона вже ремонтувала вулицю Героїв Майдану. 

На які вулиці спрямують найбільше грошей?

Це вулиці Кармелюка та Хотинська. Поки більше ресурсів на капітальні ремонти цього року немає. Вулицю Кармелюка планують закінчити цього року.

Лише початок робіт відтерміновуємо, бо все залежить від погодних умов.

Про ситуацію з ремонтом фасадів 

Дійсно, є проблема з фасадами, балконами, багато з них у занедбаному стані. Зараз відділ охорони культурної спадщини готує програму, аби поступово відновити історичну частину міста. Ми над цим думаємо, однозначно буде програма, але є момент: це приватна власність. Згідно з законодавством, за стан відповідають власники будівель. Усе, що ми можемо запропонувати, — це співфінансування: можемо одну оплатити частину коштів на ремонт фасаду, але іншу повинен дати і власник. 

Читайте також: Могильники артефактів з елементів декору будинків. Коли відновлять фасади у Чернівцях

Чи робили аудит Департаменту?

У нас поки закінчився аудит МКП «Спецкомунтранс», чекаємо на його результати. Зараз плануємо перевірку міськШЕПу та вивчаємо питання щодо вулиці Шевченка. Бо чернівчани скаржилися, що там не виконували роботи. За кошторисом, мали укласти щонайменше 2 рівні щебеню, а за інформацією мешканців, цього не зробили. Ми дивилися, і справді візуально є сумніви щодо роботи. Тому збираємося замовити експерта, який зможе проаналізувати ситуацію і зробити висновок. 

Якщо людина помічає, що роботи виконують не за стандартами, чи можна звернутися в ДЖКГ?

Так, але з фіксацією кожного етапу робіт. Аби були фотографії, за яким ми можемо зрозуміти, що щось не так. Однак усе ж кращий варіант — це відповідний технагляд, відповідальна людина, яка повинна бути присутньою під час ремонту, робити фото- чи відеофіксацію тощо.

Які основні завдання роботи Департаменту?

У нас є командне завдання — привести місто до ладу. Є три пункти: прибирання, дороги та сміття. До кінця року плануємо вибудувати цю роботу системно. 

Коментарі