Новини

У Чернівцях на кладовищі відреставрують надгробники відомих польських діячів

Польська сторона готова і оплатити, і здійснити реставраційні роботи. 

Фото DDP @ moino007

У Чернівцях відреставрують надгробники відомих польських діячів, які поховані на території історико-культурного заповідника «Кладовище на вулиці Зеленій».

Про це йдеться у повідомленні пресслужби Чернівецької міської ради.

Так, зазначають, що такий проєкт владі Чернівців запропонував Генконсул Республіки Польща у Вінниці Дамян Цярціньскі.

У коментарі «Шпальті» голова правління Польського народного дому в місті Чернівцях Владислав Струтинський розповів, що проєкт підтримали обидві сторони, тож його будуть реалізувати. Щоправда, конкретних термінів виконання наразі не назвали.

«Поки це все на етапі перемовин. Але пропозиція поляків була конкретною, від Чернівців потрібна була згода на проведення робіт. Йдеться насамперед про реставрацію таких могил і надгробників, які є художніми цінними архітектурними пам’ятками. Там є шедеври, яким не можна дозволити осипатися, адже вони — туристична привабливість нашого міста. І румунські, й українські, і польські — цікаві монументи є. Наразі поляки готові навіть не лише оплатити, а й приїхати і відреставрувати ті монументи. Всі знають, що польська школа реставрації – одна з найвідоміших у світі. Можна говорити впевнено, що роботу зроблять якісно», — розповів пан Владислав.

Чоловік також додав, що наразі він із директоркою кладовища склали попередній список надгробників, які першими потребують реставрації.

«Список складаємо також ми. Поки що нарахували 14 таких, які потребують уваги першими. До прикладу, скоро буде річниця смерти Антона Кохановського. Всім поставлені пам’ятники, а у батька міста немає. Також до цього списку ввійшов пам’ятник відомому архітектору Андрею Нікулічу. Саме він зробив проєкт нашої Ратуші. Є у переліку і батько Кароля Мікулі, композитора, який вчився у Шопена, бургомістр Жозеф  Ортинський… Насправді їх є дуже багато, але реставрація досить дорога. Тому доведеться визначити першу хвилю – ті, які вже осипаються і потребують негайного втручання», — додав Владислав Струтинський.

 

 

 

Коментарі