Новини

Везуть у Хотин, Герцу і Глибоку. Чому чернівчан шпиталізують у районні лікарні

Наразі чотири районні лікарні приймають пацієнтів із Чернівців. Визначають, кого куди направляти, за кількістю вільних кисневих точок у тій чи інший лікарні та за станом і потребами конкретного пацієнта.

Чернівчан, хворих на ковід, почали активно шпиталізувати у районні лікарні.

Відомо, що деяких пацієнтів везли аж у Хотин, куди діставатися треба близько години.

Директор Департаменту охорони здоров’я Чернівецької ОДА Олег Чорний пояснив у коментарі «Шпальті», чому склалася така ситуація.

Річ у тім, що на той момент у кареті швидкої був важкий хворий із дуже низькою сатурацією кисню. Прийняти його в інших лікарнях не могли.

«Був дуже важкий пацієнт із сатурацією 80 у кареті швидкої медичної допомоги. Тоді ні в Герці, ні в Новоселиці не було вільних точок доступу до кисню. Наголошую: не концентраторів, а саме зволожувача, який стоїть у стіні і віддає чистий кисень пацієнту. Саме з такою сатурацією людині нічого інше не допомогло б. В екстреній медичній допомозі повідомили, що потрібний кисень для цього важкого пацієнта був лише у Хотині. Вирішили везти його туди, і те рішення було правильним, бо ми думали, як врятувати життя», — пояснює Олег Чорний.

Посадовець додав, що надалі везти пацієнтів настільки далеко не планують, адже відсьогодні хворих на ковід чернівчан прийматиме районна лікарня Глибокої.

Також він пояснив, що шпиталізувати чернівчан у районні медзаклади доводиться не лише через відсутність ліжкомісць, а й через те, що у певний момент в інших найближчих лікарнях міста чи области можуть бути зайняті всі кисневі точки.

«Усі лікарні двічі на день, а саме о 8:00 ранку й о 20:00 подають дані про вільні ліжка та доступ до кисню екстреній медичній допомозі. «Швидка» бачить, яка картина склалася у лікарнях, де звільнилися місця, а де можливости привезти нового пацієнта ще немає. Відповідно до цієї інформації й вирішують, куди найоптимальніше відвезти хворого. Все залежить від його стану. Адже є лікарні, які можуть прийняти із сатурацією не нижче 90. А є такі, що мають можливість допомогти і в більш критичних ситуаціях», — пояснив Олег Чорний.

Наразі чернівчан готові приймати у Новоселицькій, Глибоцькій, Герцаївській та, за потреби, навіть у Хотинській ЦРЛ.

 

 

Коментарі