Без категорії

У рейтинг найкращих університетів світу ввійшли чотири виші України

У переліку кращих є 1452 виші світу. Серед них — 4 українські.

Фото theculturetrip.com

До рейтингу найкращих університетів світу потрапили чотири виші України.

Про це повідомляє Міністерство освіти України.

Глобальне аналітичне агентство в галузі вищої освіти QS Quacquarelli Symonds оприлюднило рейтинги за спеціальностями кращих університетів світу 2021 року. До цього переліку ввійшли 1452 виші світу.

«Торік кількість рейтингів за спеціальностями збільшилася з 48 до 51, були додані рейтинги кращих університетів за інженерними спеціальностями в області нафти і газу, геології та геофізики», — йдеться у повідомленні.

Кількість українських закладів вищої освіти в рейтингах за спеціальностями цього року проти попереднього зросла вдвічі. 2021-го українські виші отримали 12 позицій в одному галузевому рейтингу та семи рейтингах за спеціальностями. Торік вони отримали сім позицій в одному галузевому рейтингу і шести рейтингах за спеціальностями.

У перелік за спеціальностями кращих університетів 2021 року ввійшли такі українські університети:

Київський національний університет імені Тараса Шевченка бере участь у найбільшій кількості рейтингів за спеціальностями (в одному галузевому рейтингу і шести рейтингах за спеціальностями).

А національний університет «Львівська політехніка» займає найвищу позицію серед вишів України — 101-150 в рейтингу кращих ВНЗ з інженерних спеціальностей в області нафти і газу.

Вперше до переліку за спеціальностями кращих вишів увійшли Харківський національний університет імені В. Н. Каразіна та національний університет «Львівська політехніка».

Бен Саутер, директор аналітичного центру QS, коментує:

«Цього року кількість українських університетів у рейтингах за спеціальностями збільшилася вдвічі: з двох до чотирьох. Важливо відзначити їхню участь у рейтингах за спеціальностями, що відрізняються високим рівнем конкуренції. А саме: з комп’ютерних наук та інформаційних систем, фізики та астрономії, а також інженерних спеціальностей в області нафти і газу».

Міносвіти зауважує, що QS використовує чотири показники для складання рейтингів за спеціальностями:

— академічна репутація — якісний показник, що розраховується на основі результатів опитування більш ніж 102 000 учених, викладачів і керівників вузів;

— репутація серед роботодавців — якісний показник, що розраховується на основі результатів опитування більш ніж 52 000 представників компаній-роботодавців;

— кількість цитувань на одну публікацію — кількісний показник наукової продуктивности, який вимірює середню кількість цитувань на одну публікацію за даними міжнародної наукометричної платформи Scopus компанії Elsevier;

— організаційний індекс Хірша — кількісний показник, що відображає наукову продуктивність і впливовість наукових досліджень за даними міжнародної наукометричної платформи Scopus компанії Elsevier.

QS Quacquarelli Symonds є укладачем рейтингів університетів з 2004 року. Тоді був опублікований перший список кращих університетів світу QS World University Rankings. З того часу рейтинги QS стали найпопулярнішим у світі джерелом порівняльних даних про ефективність університетів.

 

Коментарі