Новини

На Буковині шукають волонтерів безоплатної правової допомоги. Як ними стати та навіщо потрібні

Аби стати волонтером БПД, треба заповнити анкету, пройти дистанційний курс та співбесіду.

Система надання безоплатної правової допомоги (БПД) запускає проєкт «Волонтер БПД». Тому запрошують до співпраці активістів, котрі хочуть розвиватися та допомагати жителям свого регіону дізнаватися більше про їхні права.

За словами організаторів, волонтери мають витрачати на волонтерську діяльність приблизно 1-3 години на тиждень або не менше 4 годин на місяць.

Учасники проєкту отримають досвід співпраці з системою надання безоплатної правової допомоги, можливість покращити рівень правових знань, пройти безкоштовне навчання, а також шанс розширити ділові контакти та покращити навички комунікації.

Що будуть робити волонтери

Завдання волонтерів будуть залежати від їхніх побажань, досвіду роботи, освіти, ділових якостей тощо. Наприклад:

— допомога центру з надання БВПД у забезпеченні доступу людей до безоплатної правової допомоги;

— проведення правопросвітницької роботи серед населення;

— організація надання безоплатної первинної та вторинної правової допомоги;

— інші завдання для реалізації повноважень у сфері захисту прав людини.

Хто може стати волонтером

Як зазначають організатори, волонтерами можуть стати громадяни України, іноземці та особи без громадянства, які перебувають в Україні на законних підставах. Крім того, вони повинні бути дієздатними та хотіти добровільно надавати допомогу.

До речі, долучитися може й молодь віком від 14 до 18 років. Це має бути за згодою законних представників (батьків, опікунів тощо).

Для того, аби стати волонтером БПД, треба:

— заповнити анкету за посиланням;

— пройти дистанційний курс «Основи волонтерської діяльности» та отримати електронний сертифікат;

— пройти співбесіду з представником Центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги (БВПД).

Після успішної співбесіди Центр укладе з волонтером письмовий договір та видасть посвідчення.

Як зазначив у коментарі «Шпальті» комунікатор Регіонального центру з надання БВПД у Чернівецькій області Тарас Лазарук, волонтери безпосередньо допоможуть населенню дізнатися більше про систему правової безоплатної допомоги. 

«Люди десь чули про цю систему, але не знають конкретно, чим вона може допомогти. У нас є центри, бюро, однак обізнаність усе одно не на високому рівні. Тому волонтери допоможуть просувати правову інформацію і, відповідно, до нас будуть більше звертатися», — сказав він.

За словами Тараса Лазарука, правова допомога охоплює весь комплекс: цивільне, адміністративне, кримінальне та інші сфери права:

«До нас звертаються з різних питань. Буває таке, що питають те, що не в нашій компетенції. Проте кожна людина може безкоштовно проконсультуватися з правових питань. І якщо ми не можемо відповісти на певні запитання, спрямовуємо людей туди, де їм можуть допомогти».

Контакти

Детальніше про проєкт «Волонтер БПД» можна дізнатися на сайті за посиланням або звернувшись до Регіонального центру з надання БВПД у Чернівецькій області. 

Адреса: м. Чернівці, вул. В. Аксенина, 5

Телефон: 050 417 77 13

Електронна пошта: [email protected].

 

Коментарі