Новини

Австралія першою в світі зобов’язала Facebook та Google платити ЗМІ за новини

Тепер IT-гіганти можуть зіштовхнутися з поширенням «австралійської» практики по всьому світу.

В Австралії Facebook платитиме ЗМІ / Ілюстрація REUTERS

Парламент Австралії затвердив перший у світі законопроєкт, який зобов’язує цифрових гігантів на кшталт Google і Facebook платити місцевим ЗМІ за новинний контент. Цей крок може в перспективі призвести до подальшого обмеження впливу IT-монополістів.

Як повідомляє Bloomberg, прихильники затвердженого закону наполягають, щоб він дозволив забезпечити новинному медіабізнесу справедливу винагороду за його контент, який публікують у соцмережах.
Рекламне домінування Facebook і Google давно привертає увагу регулювальних органів по всьому світу. Тепер IT-гіганти можуть зіштовхнутися з поширенням «австралійської» практики в інших країнах.

Прем’єр-міністр Австралії Скотт Моррісон, за його словами, обговорював новий закон із лідерами Індії, Канади, Франції та Великої Британії.
Технологічні гіганти вели з урядом Австралії складні переговори про поступки за новим законом. Так, Google погрожували в разі ухвалення закону відключити свій пошуковий движок на території країни, а Facebook ненадовго заблокували публікацію новин в однойменній соцмережі.

Перемовини між главою Facebook Марком Цукербергом і урядом Австралії, як стверджують, тривали 11 годин. За їхніми підсумками, уряд погодився внести в закон певні поправки, а соцмережа повернула можливість публікувати новини.

Серед основних поступок — Google і Facebook можуть самі вирішувати питання про комерційні угоди з видавцями й отримають більше часу на врегулювання проблемних питань, якщо уряд усе ж вирішить застосувати проти них певні санкції за порушення закону.

 

Коментарі