Новини

В Америці вперше клонували тварину, яку ще недавно вважали вимерлою

Вчені сподіваються, що незабаром клонована тхориця зможе дати перше потомство.

Науковці з США успішно клонували чорноногого тхора ㅡ рідкісну тварину, яка ще недавно вважалася вимерлою. Клонована тварина народилась 10 грудня 2020 року.

Про це повідомили у Службі охорони рибних ресурсів та диких тварин США.

Так, самку на ім’я Елізабет Ен створили із заморожених клітин тхориці, що жила понад 30 років тому. Вчені сподіваються, що незабаром вона зможе спаруватися та дати перше потомство.

Для американських науковців це перше клонування місцевого виду тварин, що перебувають під загрозою зникнення. Попри хороші результати, науковці не поспішають завчасно говорити про майбутнє цього виду і наголошують, що наразі важливо продовжувати захищати тварин.

Вид чорноногих тхорів оголосили вимерлими в 1979 році, однак через два роки фермер із Вайомінгу виявив їх невелику популяцію. Ця група тварин стала основою для програми їх розведення.

Наразі чорноногі тхори все ще під загрозою знищення. Всі тварини цього виду, що існують зараз, походять від семи особин, тож їхнє потомство часто має генетичні порушення.

Так, без генетичного різноманіття, тварини стають більш вразливими до хвороб та генетичних відхилень, мають проблеми з пристосуванням до умов у дикій природі та зниженням рівня родючості. Тож поява тхориці Елізабет Ен має збільшити біорізноманіття та дати шанс на здорове потомство.

Коментарі