Новини

Рада посилила захист дітей від сексуального насильства

Недосконалість законодавства раніше фактично дозволяла завантажувати такий контент для «власних потреб».

Фото @luis_tosta

18 лютого нардепи ухвалили довгоочікувані законодавчі зміни, які посилять захист від сексуальної експлуатації дітей як найвразливішої категорії населення.

Про це повідомили на Урядовому порталі.

Так, зміни в законодавстві спростять пошук злочинців, які розповсюджують насильницький контент за участю дітей. Ба більше, вони практично унеможливлюють випадки, коли зловмисник уникнув покарання:

«У результаті ухвалення ініційованого, зокрема МВС, Закону щодо імплементації в українському законодавстві положень Ланцаротської конвенції для оперативників Кіберполіції максимально спрощується практичний аспект виявлення, документування та кримінального переслідування злочинців, які виробляють та розповсюджують насильницький контент за участю дітей. Законодавчі новели в результаті дозволять уникати безкарности для такої категорії злочинців», — мовиться в повідомленні.

Недосконалість законодавства раніше фактично дозволяла завантажувати такий контент для «власних потреб», давала змогу стороні захисту під час судового процесу тиснути на відсутність злочинного умислу в діях підзахисних.

Це питання вже виносили на розгляд двох попередніх скликань Верховної Ради, однак відповідні законодавчі зміни ухвалили тільки тепер.

«Цьому сприяло залучення до розроблення законопроєкту №3055 широкого кола стейкхолдерів, зокрема кіберполіціантів, фахівців МВС та інших центральних органів виконавчої влади, експертів-криміналістів із науково-дослідних установ МВС, а також міжнародних партнерів та неурядових організацій», — пояснюють в уряді.

За результатами експертизи, яку провели фахівці Ради Європи та ОБСЄ, законопроєкт № 3055 цілком відповідає вимогам Ланцаротської конвенції. Це дозволить Україні виконати свої міжнародно-правові зобов’язання.

Коментарі