Новини

Як покращити сполученння Чернівців з іншими містами: до Укрзалізниці подадуть проєкт

Є низка пропозицій, які можна впровадити за короткий час. Зокрема, з початку літнього сезону (з 1 квітня) продовжити потяг Костянтинівка — Івано-Франківськ до Чернівців.

У Чернівцях активісти розробили низку пропозицій до Укрзалізниці щодо сполучення Чернівців з іншими містами України. Зокрема йдеться про залізничне сполучення з Харковом, Ужгородом, Миколаєвом та іншими містами України.

Про це активісти ініціативної групи «Потяг на Чернівці» розповіли під час зустрічі у Чернівецькій міській раді.

До ініціативної групи ввійшли громадський активіст, депутат Чернівецької районної ради Артем Жук, Богдан Старик — координатор напрямку «Безпечні вулиці» ГО «Буковинська агенція регіонального розвитку» та троє активістів з іншим міст України.

Серед пропозицій є зокрема:

  • Продовжити курсування групи вагонів потяга Миколаїв – Рахів від станції Івано-Франківськ до станції Чернівці. Це з’єднає Буковину з Кривим Рогом, Миколаєвом та Херсоном, спростить мандрівникам дорогу до курортів Чорного моря.
  • Продовжити маршрут потяга Івано-Франківськ – Костянтинівна до Чернівців та змінити його графік, аби пасажири прибували до Києва не посеред ночі.
  • Змінити маршрут потяга Ковель – Чернівці, аби він проходив через станцію Рівне. А також на станції Львів додавати декілька безпересадкових вагонів Ужгород – Чернівці.
  • Продовжити маршрут поїзда Львів – Новоолексіївка зі станції Чернівці для сполучення Буковини з Дніпром, Запоріжжям та курортами Азовського моря.

Богдан Старик зауважив, що однією з проблем залізничного сполучення Чернівців є відсутність електрифікованої колії. Адже «всі потяги курсують на дизельній тязі, яка є значно дорожчою за електропотяги».

Як він зазначив, є низка пропозицій, які можна впровадити за короткий термін. Зокрема, з початку літнього сезону (з 1 квітня) продовжити потяг «Костянтинівка — Івано-Франківськ» до Чернівців.

«Завдяки цьому Чернівці відновлять сполучення з Харковом, яке декілька років тому було втрачене. Крім того, хочу зазначити, що цей потяг забезпечить найшвидше сполучення з Києвом – близько 10-11 годин. Наявні поїзди до Києва наразі доїжджають за 12 годин», — зауважив активісти.

Першочергово ініціатори пропонують продовжити напрями з Івано-Франківська та Львова до нашого міста. Це дозволить покращити швидкість сполучення з Чернівцями.

Активісти зауважують, що варто повернутися до проєкту побудови залізничної колії до Кам’янця-Подільського в обхід території Молдови. Це дозволить скоротити час у дорозі для пасажирів, а у разі електрифікації до Чернівців можна буде запустити потяги категорій Інтерсіті та Інтерсіті+.

Так, активісти надішлють ці пропозиції до Укрзалізниці та створять петицію. Але також просять чернівчан долучитися.

Ініціативна група готує шаблони, у які необхідно буде вписати лише свої дані та надіслати на адресу Укрзалізниці. Що більше буде таких звернень, то більше ймовірности, що Укрзалізниця дослухається, і Чернівці нарешті перестануть бути «інфраструктурним островом». Шаблони можна буде знайти на сторінці ГО «Буковинська агенція регіонального розвитку» у фейсбуку.

Фото Ліліани Іонашку

 

Коментарі