Новини

Майже 40 млн економії завдяки прогулам депутатів: хто найбільше «заощадив»

«Збагачення» на прогульниках не повинно замилювати реальну мету — добросовісну роботу народних обранців.

Понад рік роботи Верховної Ради IX скликання вартував позбавлення виплат 235 народних депутатів. Це сталося через те, що нардепи не голосували на пленарних засіданнях та в засіданнях комітетів без поважних причин.

Таку кількість прогульників підрахувала громадська організація «Рух ЧЕСНО», проаналізувавши переліки на сайті регламентного комітету Ради. До речі, списки прогульників публікують щомісяця.

Загальна сума коштів, які нардепи не отримали через свої прогули, складає 38,8 мільйона гривень. Йдеться не про зарплатню обранців, а про відшкодування витрат, пов’язаних із виконанням депутатських повноважень.

Здавалося б, гроші заощадили і добре, однак «Рух ЧЕСНО» наголошує, що неучасть депутата в роботі парламенту без поважних причин свідчить про невиконання обов’язків, які поклали на нього виборці.

Тому «збагачення» на прогульниках не повинно замилювати реальну мету — добросовісну роботу народних обранців.

До оштрафованих «Рух ЧЕСНО» зарахував усіх, кого впродовж каденції Верховної Ради останнього скликання позбавляли виплат хоча б за один місяць.

Між іншим, п’ятеро із-поміж 235 оштрафованих прогульників уже не є народними депутатами: Олексій Кучер, Олександр Ткаченко, Ольга Бєлькова, Святослав Вакарчук і Руслан Требушкін.

Лідирує за кількістю депутатів, яких принаймні один раз позбавляли виплат за прогули, фракція «Слуга народу». Однак «Рух ЧЕСНО»виправдовує це тим, що ця фракція найбільша в парламенті.

Так, від загальної кількости «Слуги народу» оштрафовані прогульники складають 41,2%. У «Голосі» таких менше половини фракції — 40%. А от у решті політсил та груп упродовж 13 місяців оштрафували понад 50% їхніх членів. Лідером є група «За майбутнє», там позбавляли виплат за цей час ледь не всіх представників.

 

Коментарі