Новини

Рівень світового океану підіймається швидше за найпесимістичніші прогнози – дослідження

Світовим економікам доведеться переглянути свої кліматичні цілі, щоб втримати рівень океану на прийнятній позначці.

Фото Hubert Neufeld unsplash.com

Рівень світового океану підіймається швидше за найгірші прогнози. Екологи застерігають, що треба зменшити кількість викидів вуглецю у повітря, пише Bloomberg.

За даними вчених, через зміну клімату рівень води в океанах зростає значно швидше, ніж раніше передбачали навіть найбільш песимістичні прогнози. В останніх дослідженнях ідеться про те, що така ситуація напряму впливає на дві п’ятих населення Землі, котрі живуть поблизу узбережжя в усьому світі.

Аби стримати  рівень океану, країнам доведеться вжити ще жорсткіших заходів задля обмеження викидів парникових газів, вважають вчені.

Дослідники наголошують, якщо температура підніметься максимум на 0,5 градуса Цельсія, то до кінця століття варто очікувати підйом світового океану на пів метра. Вода може піднятися більш ніж на один метр, якщо стане тепліше на 2 градуси. Ймовірно це станеться за нинішніх умов, якщо людство не змінить кліматичну політику, додає видання.

Геофізик з Університету Копенгагена Аслак Грінстед вважає, що потрібно скоротити викиди ще на 200 мільярдів метричних тонн вуглецю. Це допоможе світу залишатися у межах попередніх прогнозів. Він також зазначив, що методи прогнозування рівня океану, які зараз використовують, є недостатньо точними. Нова методологія відстеження зміни рівня океану могла б допомогти страховим компаніям та містобудівникам розробити та збудувати системи захисту від припливів.

Коментарі