Аналітика

У Чернівцях майже 3 тисячі, у Кіцмані — 156 гривень: скільки виділяють на пологи медзакладам Чернівецької области

Чому у кожному медичному закладі виділяють різну суму на медикаменти для породіль та як забезпечують пологи.

З 1 квітня 2020 року за пологи платить держава, а не породілля. За одні пологи лікарня отримує 8136 гривень. Ці кошти менеджер медзакладу розподіляє на медикаменти для пологів, зарплату лікарям тощо.

Однак у кожній лікарні на лікувальні засоби для породіль виділяють різну суму.

Так, у КНП «Міський клінічний пологовий будинок №2» вартість медикаментів на одні пологи становила 2 тисячі 793 гривні. Тоді як у КНП «Кіцманська ЦРЛ» — усього 156 гривень 38 копійок.

Чернівецька обласна держадміністрація оприлюднила на своїй сторінці у фейсбуку аналітичну панель фінансування пологів за квітень-грудень 2020. Відтепер мешканці области можуть самостійно побачити суму коштів у кожному пологовому будинку, що витрачено на медикаменти. І переконатися, чи дійсно потрібні благодійні внески на ліки.

«Шпальта» намагалася з’ясувати, чому у кожному медичному закладі области виділяють різну суму на медикаменти на пологи з коштів, направлених із НСЗУ, та чи означає це те, що у відповідний медзаклад породіллі повинні приносити з собою ліки.

«Національна служба здоров’я України оцінила цю пріоритетну послугу (пологи) у 8136 гривень. За допомогою нової інформаційної панелі, зокрема, можна з’ясувати, скільки той чи інший медзаклад витрачає коштів на ліки для однієї породіллі», — йдеться у повідомленні Департаменту охорони здоров’я Чернівецької ОДА.

Породілля не повинна приносити до медичних закладів благодійних внесків та ліки. Потрібно мати лише речі індивідуального користування для себе та дитини на час перебування у лікарні.

Як зазначила заступниця голови ОДА Наталія Гусак, породіллі наразі можуть обирати медичний заклад для пологів і не повинні нести з собою ліки. Оскільки нині лікарні отримують кошти від НСЗУ за кожні пологи, закладам вигідно приймати більше породіль. 

Також завдяки аналітичній панелі засновники медичних закладів чітко бачать, куди і скільки коштів використали від Національної служби здоров’я України. Крім того, можуть ухвалювати рішення щодо ефективности витрат.

Так, за дев’ять місяців 2020 року найбільше коштів від НСЗУ на пологовий пакет отримав КНП «Міський клінічний пологовий будинок № 2» — 11 мільйонів 870 тисяч 468 гривень. Найменше – КНП «Герцаївська ЦРЛ» — 1 мільйон 346 тисяч 510 гривень.

За даними ОДА, найбільша вартість медикаментів на одні пологи у КНП «Міський клінічний пологовий будинок №2» — 2 тисячі 793 гривні 15 копійок. Одні пологи в КНП «Кіцманська ЦРЛ» коштували 156 гривень 38 копійок.

Якщо порівнювати у відсотках кошти, отримані в рамках пологового пакету, теж лідирує КНП «Міський клінічний пологовий будинок № 2». Тут відсоток на медикаменти від загальної суми — 34,33%.

Найменшу частку коштів перерахували на медикаменти у КНП «Герцаївська ЦРЛ» – 1,94%.

У дашборді (аналітичній панелі) КНП «Заставнівська ЦРЛ» зазначено: 0 гривень на медикаменти на одні пологи.

Варто сказати, що КНП «Міський клінічний пологовий будинок №2» лідирує в області за кількістю пологів за минулий рік. Так, тут прийняли 1459 порділь, тоді як у районних пологових минулого року — 155-636.

Як пояснив у коментарі «Шпальті» директор КНП «Чернівецький обласний перинатальний центр» Дмитро Манчуленко, фінансування закладу залежить перш за все від кількости пологів та рівня допомоги. 

Фото з Facebook

«Треба порівняти, скільки пологів у нас, скільки в районах. Крім того, ми надаємо третинний рівень допомоги. Відповідно, більше фінансування. 

Зазвичай у нас багато передчасно народжених дітей, тому додатково проводимо лікування у відділенні інтенсивної терапії новонароджених. Крім того, збільшується кількість кесарських розтинів, які в районах не виконують», — розповів директор КНП.

Також Дмитро Манчуленко зазначив, якщо пологи проходять шляхом кесаревого розтину, зростає індекс оплати. Оскільки тут надають третинний рівень допомоги і допомогу породіллі до 34 тижнів, то цим і пояснюють суму коштів, яку виділили установі.

У КНП «Заставнівська ЦРЛ» пояснили, що дані, зазначені в аналітичній панелі, помилкові. У лікарні цілком забезпечують породіль лікарськими препаратами під час пологів. 

«Якщо пологи нормальні, медикаментів багато не потрібно. Але якщо ускладнені, тоді потрібно більше грошей. Однак ми надаємо ці ліки. В аналітичній панелі помилкові дані, тому ми надамо повну інформацію в Департамент охорони здоров’я ЧОДА», – зазначив директор КНП «Заставнівська ЦРЛ» Василь Липка. 

У Сокирянській районній лікарні кажуть, що на кожні пологи потрібна різна сума на медикаменти.

«Кожні пологи є індивідуальними. Якщо без патологій, не треба багато коштів на медичні препарати», — зазначають у лікарні.

Як розповів у коментарі «Шпальті» директор КНП «Сокирянська районна лікарня» Олександр Андрійчук, у їхньому закладі у пологовий пакет входить заробітна плата відділення, його обслуговування, розхідні матеріали. Відповідно, що більше пологів у відділенні, то більшу зарплату отримують лікарі. Водночас, за словами директора КНП, гроші з пологового пакета вкладають також у розвиток відділення. 

Як пояснив у коментарі «Шпальті» начальник відділу фінансового забезпечення закладів та установ Департаменту охорони здоров’я ЧОДА Олександр Грегуцак, для лікарень нововведення щодо розподілу коштів від НСЗУ складне. Оскільки вони отримують на один банківський рахунок КНП кошти з різних пакетів. Щоб відокремити гроші з пологового пакета, заклади довго збирали інформацію. У Заставні під час подачі звітности помилися, адже не могли відокремити, скільки коштів пішло на пологи.

Фото medcv.gov

«Департамент збирав інформацію, аби розподіл коштів із пологового пакета відбувався прозоро. На панелі видно, куди йдуть гроші. Крім того, породілля може побачити, що держава виділяє кошти на пологи. Однак НСЗУ дає гроші закладам на пологи лише за фактом: немає пологів — немає коштів», — розповів Олександр Грегуцак.

Як зазначила Наталія Гусак, аналітична панель показує, як розподіляють кошти у районних лікарнях. Такі звіти будуть і по інших відділеннях лікарень.

«У лікарнях, де на медикаменти на одні пологи виділили 150-300 гривень, кошти з пологового пакета розподіляють на інші нерентабельні відділення. Крім того, їх ділять на штат лікарів: наприклад, де персонал раніше приймав 400 пологів, а нині, скажімо, 150. Відповідно, їх потрібно утримувати», — каже Наталія Гусак.

Крім того, вона зазначила, що пологи — це пріоритетна послуга, і породілля може обрати, де народжувати. У лікарнях, де виділяють більше коштів на медикаменти на одні пологи, більше шансів отримати безкоштовно медикаменти.

 

Коментарі