Новини

Вакцинація на Буковині: кому та коли робитимуть щеплення від COVID-19

Про результати локдауну, тестування та вакцинацію проти коронавірусу на Буковині.

Скріншот відео на сторінці Чернівецької ОДА у фейсбуку

Вакцинація проти коронавірусу у Чернівецькій області проходитиме в п’ять етапів, перший із яких розпочнеться вже в лютому. Про це повідомили під час брифінгу у четвер, 28 січня, представників Чернівецької обласної державної адміністрації щодо ситуації з коронавірусом та старт вакцинації в області.

За словами в.о. директора Чернівецького обласного лабораторного центру Наталії Гопко, обмежувальні заходи, які ввів уряд на період після різдвяних свят, відіграли важливу роль у стриманні поширення коронавірусу. Вона зазначила, що за останні декілька діб в області спостерігається підвищення рівня шпиталізації, особливо в Сторожинецькому і Заставнівському районах. Там зайняті 93% та 98% ліжок відповідно.

Загалом рівень завантажености ліжок у лікарнях, визначених для лікування хворих на COVID-19, перебуває на позначці в 42%, що є одним із найвищих показників за період пандемії. Як і раніше, стаціонарну медичну допомогу хворим на COVID-19 надають 19 шпитальних баз.

Головна санітарна лікарка области також зауважила, що кількість госпіталізацій зростає і серед дітей. Наразі коронавірус діагностували у 20 учнів та 32 працівників закладів освіти. За її словами, у випадку захворювання вчителя весь клас відправляють на самоізоляцію на 15 днів. Таким чином, 27 закладів освіти працюють дистанційно. Загалом на Буковині 5104 особи мають статус контактних та перебувають на самоізоляції, а найбільша кількість інфікувань відбувається на робочому місці.

«Під час новорічних свят менше пацієнтів зверталися до лікарів, це і вплинуло на загальну кількість досліджень. Наші лабораторні центри працюють у звичному режимі і забезпечені всім необхідним на декілька місяців», — прокоментувала ситуацію з низькою кількістю тестів Наталія Гопко.

Як зазначила заступниця директора Департаменту охорони здоров’я Чернівецької ОДА Марія Поліщук, пацієнти, які мають симптоми застуди, також можуть пройти швидкі тести на антигени.

«Він є попереднім, але його достатньо, щоб ухвалити рішення про госпіталізацію пацієнта. Ці тести є у всіх амбулаторіях, їх близько 50 тисяч. Ми закликаємо мешканців звертатися до лікарів та проводити ці тести», — додала чиновниця.

Щодо щеплення проти коронавірусу в Чернівецькій області, за словами Марії Поліщук, вакцинація проходитиме в п’ять етапів, перший із яких розпочнеться вже в лютому. До першого нього залучать громадян, які мають критичний ризик захворіти, передусім медиків. Зокрема, це працівники мобільних бригад, що проводитимуть щеплення; всі співробітники закладів охорони здоров’я, які надають допомогу пацієнтам, хворим на COVID-19; вірусологічних лабораторій, екстреної медичної допомоги; а також працівники та підопічні інтернатів та системи соціального захисту населення.

«Вакцинація – це процес, до якого залучені дві сторони, тому мають бути зусилля не лише органів охорони здоров’я, а і відповідне бажання мешканців та розуміння тієї ситуації, яку ми маємо на сьогодні. Оскільки вірус новий, то вакцини, відповідно, теж нові. Україна потенційно отримає дві вакцини: Pfizer-BioNTech, яку вже використовують у Європі та Північній Америці, та Sinovac, яка проходить третій етап дослідження в Китаї», — розповіла представниця Департаменту.

Марія Поліщук каже, що наразі триває підготовча робота, яка полягає в створенні електронного реєстру тих, хто має вакцинуватися, та передачі цих даних у центр громадського здоров’я. За попередніми підрахунками, для проведення першого етапу вакцинації потрібно 4949 вакцин. Проте є можливість, що не всіх їх використають, оскільки вакцинація добровільна.

«Ми розрахували вже потребу і на другий етап, але ще не знаємо, якою вакциною будуть його проводити. Ймовірно, це буде вакцина китайського виробництва, але ми чекаємо підтвердження від МОЗ», — припустила вона.

У Чернівцях вакцину зберігатимуть на складі біопрепаратів, що розташована на базі обласної дитячої лікарні. Звідти її розвозитимуть у пункти вакцинації области.

 

Коментарі