Новини

Де у Чернівцях можна утилізувати новорічну ялинку і чому це важливо для екології

Активісти-волонтери створили електронну карту, на якій позначили пункти прийому ялинок.

Мешканці Чернівців можуть здати використані ялинки на переробку. Новорічні дерева проходитимуть обробку через агрегат для подрібнення гілок на щепу. Комунальники використовуватимуть субстрат для підживлення молодих дерев та вкриватимуть біля них ґрунту від пересихання.

Голова Всеукраїнської екологічної ліги Тетяна Тимочко в етері телеканалу «Україна 24» назвала утилізацію святкових ялинок величезною проблемою для екології України.

«Шлях утилізації проходять не всі куплені ялинки, значна частина новорічних дерев потрапляє на звалища. Там вони просто забруднюють навколишнє середовище, потім їх несанкціоновано спалюють. Це страшна проблема для України», — розповіла екологиня.

Активісти-волонтери «Екорейдери» створили електронну карту, на якій позначили пункти прийому ялинок. Пункти централізованого збору лісових красунь  — це контейнерні майданчики, біля яких можна складати новорічні дерева. Зеленими позначками на карті вказано пункти, які вже працюють. Червоними — ті, що за сприятливих умов запрацюють згодом. Активісти також готові встановити інформаційні таблички для позначення місць збору ялинок, але чекають на погодження ініціативи з міською владою.

«Перелік місць збору ялинок уже затвердили. Цього року він збігається з тогорічним переліком. Усю детальну інформацію щодо цього питання я опублікую на своїй фейсбук-сторінці», — прокоментував «Шпальті» поточну ситуацію з утилізації ялинок заступник директора Департаменту ЖКГ Чернівецької міської ради Сергій Обшанський.

Ми запитали директора комунального підприємства «Трест зеленого господарства» Олександра Брязкала, як відбувається процедура збору та переробки дерев та чи почався цей процес цьогоріч.

«Поки що цьогоріч ялинки нам не привозили. Щорічний процес утилізації відбувається так: працівники управлінських компаній та КЖРЕПів забирають дерева з контейнерних майданчиків. Аби не возити нам ялинки по декілька штук, їх тимчасово складають на своїх територіях. Коли збирається достатня кількість, аби був повний вантажний транспортний засіб, вони привозять дерева нам, у «Трест зеленого господарства». В нас є територія на вул.Комунальників, 6, а також розсадник, де ми вирощуємо декоративні дерева та кущі — на вул. Січових Стрільців, 43. Туди звозять ялинки на утилізацію та перероблення. З частини ялинкових стовбурів ми виготовляємо держаки для інвентарю, з яким працюють наші робітники. Частину стовбурів ми використовуємо для огорожі нововисаджених дерев. Непридатні для подальшого перероблення частини дерев подрібнюємо на дрова та щепу. Тирсу, що утворюється в процесі переробки, використаємо як мульчу для підживлення ґрунту на полі, де вирощуємо дерева та кущі», — зазначив Олександр Брязкало.

Коментарі