Новини

Що можна купити в магазинах під час локдауну, – пояснення МОЗ

Купити не можна іграшки, одяг, взуття, посуд, бо вони не є предметами першої необхідности. Водночас каву, цигарки та батарейки можна придбати в кіосках.  

Фото Imants Kaziluns, unsplash.com

8 січня в Україні почали діяти обмеження локдауну. Він передбачає обмеження діяльности низки суб’єктів господарювання, аби запобігти поширенню коронавірусного захворювання.

У МОЗ пояснили, які товари впродовж локдауну можна купити у магазинах, а які можна хіба що замовляти. 

Зокрема, забороняють діяльність побутових магазинів. Інші магазини можуть торгувати продуктами харчування, лікарськими засобами, виробами медичного призначення, засобами гігієни, засобами зв’язку, ветеринарними препаратами, кормами, насінням, засобами захисту рослин, побутовою хімією та друкованою пресою на торговельних площах, не менше як 60 відсотків яких призначено для торгівлі цими товарами, а також пальним. 

Інші товари можна лише замовити.

Читайте також: На Калинівському ринку у Чернівцях розповіли, як працюватимуть під час локдауну

Головний державний санітарний лікар Віктор Ляшко сказав, що у період локдауну купити у магазинах іграшки, одяг, взуття, посуд тощо не можна. Пояснює: всі ці товари не є предметами першої необхідности.

Лікар додав, що раніше наявність цих предметів у супермаркетах призводила до того, що люди їхали до магазину лише за ними, а не за харчовими продуктами.

«Через це збільшувалася мобільність та порушувався принцип карантинних обмежень. До того ж це було порушенням конкурентних умов між різними формами торгівлі, і страждали саме спеціалізовані магазини», — наголосив Віктор Ляшко.

А міністр охорони здоров’я Максим Степанов зауважив, що з кіосків можна торгувати і кавою, і цигарками, і батарейками.  

Коментарі