Інтерв'ю

«Ніколи не хотіла працювати на когось». Історія жінки на інвалідному візку, яка відкрила власний бізнес

Про фінансову незалежність, візок як велосипед та власний салон краси. 

фото надані Мариною Пеікрішвілі

Марині Пеікрішвілі з Кривого Рога 34. З раннього дитинства у неї набута інвалідність і пересувається вона на візку. Та жінка на цьому не акцентує уваги. З юних років вона пробувала себе у різних професіях і заробляла на свої потреби сама. Згодом знайшла себе у сфері краси, надавала якісні послуги, вчила цього інших і зрештою відкрила свій салон.

Про те, як створити власну справу без звя’зків, поєднувати бізнес зі статусом «багатодітна мама» і чи впливає на це її інвалідність, вона розповіла «Шпальті».

Марина здобула освіту за спеціальністю правознавство, та її все одно тягнуло до творчих сфер. Вона була проти «відсиджування» в офісі і роботи, яка приносить малі гроші і ще менше задоволення.

Стала найдорожчою майстринею у місті

« Я працювала з 14 років, бо мені було соромно просити гроші у батьків. Я прагнула самостійности та впевнености у своєму майбутньому. Працювала у різних сферах, шукала себе. 5 років займалася професійним спортом, та спорт в Україні – це не про гроші. Ми самі купували інвентар, оплачували все. Я губила своє здоров’я для чого? Задля грамот і медалей? Тож вирішила попрощатися з цією сферою. Я нематеріальна людина, але все ж гроші – це можливість і інструменти. Я хочу допомагати іншим, а для цього треба спершу самій стати на ноги. На той момент — а це було 13 років тому — для людини з травмою хребта вибору було небагато: сидяча робота. Багато хто працював диспетчером, але мене не влаштовувало сидіти зранку до вечора в офісі і бути прив’язаною до телефону. Творча натура взяла верх. Я почала з манікюру, та потім дізналася про нарощення вій. Вивчилася і почала працювати у домашніх умовах. Я була найдорожчою майстринею у місті, але заробляла найменше. Бо не економила на матеріалах, купувала найдорожче і найякісніше, обладнала вдома кабінет краще, ніж у багатьох салонах. Знайомі не розуміли мене і запитували, навіщо я це роблю. «Я працюю на своє їм’я, а потім воно працюватиме на мене!» Так воно і сталося. Я багато грошей і часу вклала у свою репутацію, але про мене заговорили, мене запам’ятали, до мене почали записуватися. Я ставилася до цього не поверхнево, а вчила всі нюанси. Це перша запорука успіху, неважливо, чим ви займаєтеся. Я зібрала найкращих клієнтів — тих, хто цінує якість. Я добре на цьому заробляла і кайфувала з цієї роботи», — розповідає Марина.

Її кликали на роботу у салони міста, та вона відмовлялася і продовжувала працювати у домашній студії.

«Навіщо я би їм привела своїх клієнтів та ще й у гірші умови, ніж зробила собі вдома? Я вперто стояла на своєму».

Так вона пропрацювала чотири роки. Коли Марина вже знала всі тонкощі роботи, написала свій курс і почала викладати майстерність іншим. Та з часом записів ставало все більше, і черга до майстрині була розписана на два місяці вперед. Тоді вона зрозуміла, що треба рости далі.

Відкрили салон без зв’язків і грошей

«Ідея про власний куточок для жінок, гарний, але не пафосний, у мене була завжди. Просто не в тому розумінні, як у нас звикли. У нас прийнято, що якась класна «чіка» захотіла — і чоловік або тато відкрив їй салон, а вона там ходить і командує. Я ж хотіла відкрити такий простір, де комфортно буде всім і куди приходитимуть люди саме до мене, саме за якістю й елегантністю, а не за віями, яких видно з космосу. Ми з чоловіком із простих сімей, у нас звичайні батьки, тож усе робили самі», — розповідає Марина.

Чоловік її підтримав, то вони вдвох почали реалізувати свою справу інтуїтивно — без підрахунків і бізнес-планів. Почали із пошуків приміщення. Знайшли площу, не в центрі міста і в побитому стані. Все довелося латати і переробляти під себе. Навіть ремонт зробили самотужки.

«Там була така маленька вбиральня, що я туди не пролазила на візку. І я її розширила, бо розуміла, що якщо там буде комфортно мені – буде всім. Далі почалися тонкощі ремонту. По суті, займалися ним мій чоловік із двоюрідним братом. І зробили вони це без досвіду так, що й не скажеш: 152 квадратних метри площі, кожний сантиметр якої був зроблений із любов’ю. Я захотіла інтер’єр із пінтереста тоді, коли це не було модно. І зробили ми це все інтуїтивно — без дизайнерів і чиєїсь допомоги. Біла цегла, чорні люстри, чорні штори, і пурпурові акценти. Це вистрілило так, що потім наш салон копіювали. Ми довго збирали гроші на це все, робота своїми руками, а матеріали – із заощаджень. Я так хотіла, щоб усе було гарно, що навіть позичала гроші на останні штрихи до відкриття – 12 коробок келихів. Бо негоже ж у такому стильному місці пити з картонних стаканчиків. Ми дуже довго для цього працювали, і я до останнього не була впевнена, що з цього щось вийде», — з усмішкою згадує жінка.

Від цілі відкрити салон до самого відкриття пройшов рік. Ремонт у приміщенні  робили за останній місяць.

Марина каже, що важко було проходити всі паперові процедури, змиритися із бюрократією та безпомічністю малого бізнесу в незахищених умовах.

Бізнес незахищений: сам відкрив — сам плати собі збитки

«Я платила податки за все, як і всі, за всіх офіційно працевлаштованих працівників, яких було чимало. Хіба що я не платила за себе внески у пенсійний фонд. Ось вам і всі «привілеї» для відкриття бізнесу людям з інвалідністю. Насправді бізнес у нашій країні абсолютно незахищений для всіх. Візок – просто мій велосипед. Я не вважаю це особливістю. Вести справи чесно у нашій країні важко для всіх. Ми часто платили за те, за що не мали би платити. Були проблеми з проривами труб, підтопленням, іншими мережами, і в цьому була не наша провина. В тому приміщенні було ОСББ, яке мало би нас захищати, є відповідні структури, але вони не працюють. Часто бувало так, що ми самі собі повинні були платити за збитки, яких завдали інші. Але я не могла залишити стіни після підтоплення чи не повернути гарний фасад. У моєму випадку бізнес був не для бізнесу, а для надання якісних послуг. Я постійно вкладала зароблене у справу. Я могла би відкласти гроші, їхати на відпочинок чи придбати власне житло. Але я обрала вести бізнес чесно і якісно, вкладаючи і перевкладаючи в нього», — ділиться майстриня.

Марина розповідає, що одним із негативних факторів ведення бізнесу є люди. «Ті, яких ти працевлаштував, навчив, а вони зрадили чи вкрали».

«Але без цього ніяк. Я була занадто доброю і чесною і не була готовою до цього. А ще зрозуміла, що була поганою керівницею. Я працювала нарівні з усіма, без вихідних, могла спокійно приготувати каву клієнтам і всіх проконсультувати. Я знала про всі проблеми працівників: у кого померла бабуся чи захворів кіт. Я не вміла делегувати, бо надто люблю свою справу. Відкрила бізнес, щоб менше працювати, а вийшло навпаки».

Марина – тричі мама. Вона єдина українка зі спинальною травмою на візку, яка виносила і народила трьох дітей. Усі свої вагітності жінка працювала до останнього.

«Поєднувати материнство з бізнесом? Вмію, практикую, — жартує жінка. –Працювала до останнього перші дві вагітності. Не вважаю, що це завада, якщо є велике бажання. Мене це навпаки мотивувало».

Бізнес треба не тільки відкривати, а й закривати вчасно

Навесні, під час третьої вагітности, Марина вирішила закрити салон. Це збіглося з карантином. Вона каже, що пазл склався:

«Бізнес не тільки про відкриття, а й про те, що треба вміти вчасно закривати свої двері. Якось усе збіглося: коронакриза, третя вагітність. І я зрозуміла, що час. Я переросла цей етап, узяла багато досвіду і готова йти далі».

Зараз Марина повернулася до домашнього салону і не перестала працювати. Підприємництво не має намір залишати, а готує новий план, бо працювати на когось і далі не хоче. Вона впевнена, що далі буде щось тільки краще і масштабніше, незважаючи ні на що.

«У випадку порушення прав людей з інвалідністю, Ви можете звернутися до Громадської організації «Чернівецьке об’єднання «Захист» листом за адресою: м. Чернівці а/с 1151, телефоном 0960165979 (Viber/WhatApp/Telegram), електронною поштою: [email protected], Іnstagram: zahystcv, Facebook: zahystcv.

Статтю створили в рамках реалізації проєкту «Захист прав людини у Чернівцях» за підтримки IM Swedish Development Partner.

Коментарі