Новини

Львівські хірурги перші в Західній Україні пересадили печінку

Операція тривала понад десять годин, а для її проведення залучили медиків з Національного інституту хірургії та трансплантології ім.О.Шалімова.

Фото зі сторінки Львівської клінічної лікарні швидкої допомоги у фейсбуку

Лікарі Львівської клінічної лікарні швидкої допомоги провели першу у Західній Україні операцію з трансплантації печінки.

Про це повідомили у Львівській клінічній лікарні швидкої допомоги.

Донором для операції стала 47-річна львів’янка. Її серце, печінка та нирки допомогли врятувати життя чотирьом пацієнтам.

Так, у лікарні вдалося пересадити печінку 39-річній жінці із Житомира, що мала цироз. Сама операція тривала понад десять годин, а для її проведення залучили медиків з Національного інституту хірургії та трансплантології ім. О. Шалімова.

Серце донорки пересадили 45-річному пацієнту з Одеси, він постраждав після інфаркту. Нирки ㅡ двом пацієнтам з Тернопільської області.

Медики зазначили, що всі пацієнти, що отримали донорські органи, почуваються добре.

Жінка, яка стала донором для чотирьох пацієнтів померла через розрив аневризми. Вже після констатації смерті мозку її родичі дали згоду на донорство.

За рік у Львівській клінічній лікарні швидкої допомоги провели вже десять операцій з пересадки органів. У липні цього року львівські медики провели свою першу операцію з пересадки серця.

Лікарня зокрема відома залученням до операції робот-хірурга Da Vinci, який вже прооперував свого першого пацієнта.

Операції з трансплантації органів в Україні стали можливими з квітня 2019 року, відколи набув чинности закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо застосування трансплантації анатомічних матеріалів людині». Він регулює пересадку органів від померлої людини.

В уряді кажуть, що вже з 1 січня 2021 року запрацює система, що зіставлятиме лист очікування пацієнтів та донорські органи. Бо без такого механізму система трансплантації не зможе повноцінно функціонувати.

МОЗ уже третій рік планує досягти повної трансплантаційної незалежності, коли українцям не доведеться виїжджати за кордон для проведення операцій.

Коментарі