Новини

В Україні створили програму доступних іпотек: що вона має на меті

У жовтні в Україні видали 662 іпотечні кредити на суму близько 500 мільйонів гривень.

Фото @schluesseldienstvergleich_eu

Міністр фінансів Сергій Марченко підписав статут ПАТ «Українська фінансова житлова компанія», який створили для розробки та втілення механізму доступної іпотеки.  

Про це повідомила пресслужба Мінфіну.

Зокрема йдеться про фінансові інструменти з можливістю отримання іпотечного кредиту до 7% річних строком до 20 років із залученням до співпраці банків за державного посередництва.

«Українська фінансова житлова компанія» повинна забезпечити функціонування ринку іпотечного кредитування, сприяння та впровадження фінансово-кредитних механізмів забезпечення громадян України житлом, а також одержання прибутку від провадження господарської діяльности відповідно до законодавства України.

До речі, раніше в Нацбанку розповіли, яка сума іпотеки не лякає українців. Так, у жовтні в Україні видали 662 іпотечні кредити на суму близько 500 мільйонів гривень.

Тому того місяця обсяг видачі українськими банками нових іпотечних кредитів збільшився на 82% проти жовтня 2019 року, а проти вересня 2020 — на 6%.

«За результатами останнього опитування банки повідомили, що в жовтні видали 662 кредити на загальну суму 491 млн грн. Це найвищий місячний показник, починаючи з грудня 2018 року (період, з якого проводять відповідне опитування Національного банку). У порівнянні з жовтнем 2019 року обсяг видачі нових іпотечних кредитів збільшився на 82%, а в порівнянні з вереснем 2020 року – на 6%», — розповіли в Нацбанку.

Середній розмір кредиту на купівлю житла також виріс. Якщо у вересні 2020 року він становив близько 700 тис. грн, то в жовтні — 741 тис. грн. Зараз середній розмір іпотечного кредиту на купівлю первинної нерухомости становить 830 тис. грн, а вторинної — 730 тис. грн.

У регіональному розрізі найбільше іпотечних кредитів видали в Києві — 187 договорів на 208,2 млн грн (28% від загальної кількости та 42% від загальної суми).

 

Коментарі