Новини

Створили книгу з історії України ХХ століття, матеріали для якої збирали діти. Де можна переглянути видання

Школярі збирали свідчення очевидців у своїх громадах. Дослідження проводили у рамках конкурсу проєктів про радянське минуле.

Скріншот

В Україні з’явився новий електронний посібник «Як працювати з радянським минулим на уроках історії». За допомогою цього видання можна поглиблено вивчити радянський період історії України з боку повсякденности і життя людей .

Як повідомляє Еспресо TV, книгу опублікували за посиланням.

До її створення залучили школярів, які збирали свідчення очевидців у своїх громадах. Усе це відбувалося у межах конкурсу учнівських проєктів «Радянське минуле: (пере)осмислення історії». 

У посібнику є декілька тематичних блоків, зокрема про радянську державу, її освітню систему, історію, соціально-економічне повсякдення радянської людини, опір системі тощо.

«Ми не залишаємо вчителів сам на сам із джерелами з радянської історії, багато нюансів яких можуть бути незрозумілими й будуть такими. Натомість ми вміщуємо ці джерела в історичний і тематичний контекст, подаємо приклади досліджень та, зрештою, відсилаємо до багатої критичної літератури українською мовою», — каже координатор проєкту історик Андрій Ферт.

У рубриці «Учнівські проєкти» є QR-код — за ним можна більше дізнатися про тих, хто і де працював над дослідженням. 

Зазначають, що автори посібника працювали під науковим керівництвом історикині, кандидатки наук (Києво-Могилянська академія) Наталі Шліхти.

Детальніше про конкурс

Конкурс «Радянське минуле: (пере)осмислення історії» відбувався впродовж 2019-2020 років. Він був частиною міжнародного проєкту, який проводили українське представництво освітньої мережі DVV International та Всеукраїнська асоціація вчителів історії «Нова доба» за підтримки Міністерства закордонних справ Німеччини.

Для участи у конкурсі подали 290 проєктів. Дослідження проводили більше 1700 школярів.

З підсумками та роботами можна ознайомитися на офіційному сайті конкурсу.

Коментарі