Новини

Міська ТВК призначила першу сесію новообраної Чернівецької міської ради

Коли відбудеться перша сесія нової міськради Чернівців, мер приступить до роботи, а старий склад депутатів піде.

Сьогодні, 17 грудня, зібрали позачергову сесію міської ТВК, під час якої прийняли рішення про призначення першої сесії Чернівецької міської ради.

У коментарі «Шпальті» голова міської ТВК Анастасія Семака сказала, що вважає це рішення хибним, адже до першої сесії технічно не готові.

«Наразі є зареєстрована потрібна кількість заяв депутатів, 28 з 42. Якщо спрацює оргвідділ, ми плануємо сесію. Але моя особиста думка така, що ми до цього не готові з технічних причин. Через те, що ми технічно не готові, але члени комісії кажуть, що вони це організують, сесія буде завтра. Якщо не спрацюють до вечора, не буде необхідних документів, то сесію перенесемо. Потрібно зробити посвідчення, які ми ще не дали навіть в роботу, зробити збори з фракціями, щоб їх, елементарно, розсадити. Має бути проєкт рішення», – зауважує голова міської ТВК.

Депутатка від політичної партії «Єдина Альтернатива» Валентина Радчук зауважує, що це – навмисне затягування сесії міської ради нового скликання.

«Якщо дві третини кандидатів принесли заяву про те, що вони будуть кандидатами, ТВК має право прийняти рішення про скликання сесії міської ради. Члени ТВК були скликані для того, щоб прийняти цю 28-у заяву і скликати сесію міськради. Як ви бачите, голова і присутні спостерігачі інших політсил говорять про те, що немає таких повноважень. Це навмисне затягування і маніпулювання. Я впевнена, якщо ТВК прийме рішення про скликання сесії міськради, то за годину ТВК отримує решту заяв. Наразі у залі присутні два новообрані депутати, які мають можливість написати заяву, але, з якоїсь причини, вони цього не роблять», – підкреслює Валентина Радчук.

Новообраний депутат від політичної партії «Команда Михайлішина» Валерій Найдиш каже, що відбувається порушення прав його колег. Адже на написання заяв вони мають законних 20 днів.

«Мої колеги, які наразі перебувають в лікарні, з сімейних обставин, не можуть написати заяву. Вони мають 20-денний термін, аби цю заяву написати. Члени ТВК наразі їхніми правами нехтують і хочуть скликати за день сесію міськради. У мене є колеги, які хочуть бути на першій сесії міськради, але фізично не можуть цього зробити, бо наприклад з COVID-ом не можуть прийти з лікарні сюди», – каже Валерій Найдиш.

Наступне засідання міської ТВК для реєстрації кандидатів депутатів призначили на 18:00 17 грудня.

«Зі слів голови ТВК, якщо до вечора комісія не встигне вирішити усі орагнізаційні питання, то розглядатиметься питання про перенесення першої сесії, адже на 18:00 призначене ще одне засідання ТВК. Проте члени ТВК зголосилися розділити усі завдання між собою, щоб встигнути у визначені терміни», — зазначив працівник «ОПОРИ» та координатор спостереження за виборами у Чернівецькій області Богдан Старик.

Новобраний міський голова ж приступить до виконання своїх обов’язків, коли складе присягу:

«Сесія за міського голову не голосує. Він складає присягу і приступає до виконання своїх повноважень. Однак це буде лише за умови, якщо завтрашнє засідання міської ради буде повноважним і депутати також приступлять до роботи», — уточнив Богдан Старик.

За тієї ж умови свою роботу припинить діючий склад міської ради. Так, завтра має зібратися нове склакання новоствореної громади і ця сесія має бути повноважною. Якщо присягу складе достатня кількість депутатів, то попереднє скликання втрачає свої повноваження. У такому випадку заплановані раніше засідання вже не проводитимуть.

Фото Ліліани Іонашку

Коментарі