Новини

Буковина спроможна надавати допомогу людям з COVID-19 з інших регіонів України

Чернівецька область отримала п’ять нових відділень, які укомплектують дороговартісним обладнанням. Їх сконцентрують не лише у Чернівцях, а й Вижниці та Сторожинці.

Чернівецька область має усі ресурси, аби допомогти не лише буковинцям з коронавірусом, а й людям з інших областей України.

Про це повідомили на брифінгу голова Чернівецької ОДА Сергій Осачук та головна санітарна лікарка Буковини Наталія Гопко сьогодні, 16 грудня.

Сергій Осачук сказав, що протягом декількох місяців область показала готовність протидіяти швидкому поширенню епідемії:

«Це спільна відповідальність та спільний результат. Тенденція і динаміка до зменшення не може не тішити. У нас, звичайно, дуже амбітний план у найближчі півроку — досягти показника, який наразі є в Ухані. Я б хотів, аби на Буковині було не більше 20 нововиявлених випадків коронавірусу. Ми можемо це зробити, дотримуючись всіх карантинних обмежень та санітарно-епідемічних норм». 

Також очільник области додав, що Буковина серед лідерів у використанні коштів державних субвенцій та темпах будівництва приймальних відділень.

«Ми серед лідерів в Україні, які з неймовірною швидкістю у стислі терміни використовують практично на 100% всі кошти державних субвенцій, які надходять до нашої області. Це для облаштування кисневих точок у лікарні, будівництва приймальних відділень, закупівлі медичних препаратів. Чернівецька область також є лідером у темпах спорудження приймальних відділень. Це ініціатива президента України. Є 200 приймальних відділень по всій країні. Але це не лише приміщення, а й дороговартісне обладнання, яке з нашим невеликим бюджетом розвитку Чернівецької області у найближчі роки ми не спромоглися б придбати», — сказав Сергій Осачук.

Він також зауважив, що Чернівецька область отримала п’ять нових відділень, які укомплектують дороговартісним обладнанням. Їх сконцентрують не лише в Чернівцях, а й Вижниці та Сторожинці. Інвестиції від держави для цих відділень становлять більше 350 мільйонів.  

Зараз вже розгорнули півтори тисячі ліжок, до того ж, планують збільшити їхню кількість до двох тисяч.

Архівне фото

А головна санітарна лікарка Буковини Наталія Гопко додала, що зараз вірусологічна лабораторія може проводити близько 3,5 тисяч результатів досліджень.

«Ми працюємо з 75 закладами охорони здоров’я, які скеровують зразки у нашу лабораторію і отримують результати досліджень на електронну пошту. Вважаю досягненням, що вже декілька місяців ми надаємо результат на електронну пошту закладу, який надав зразок, впродовж 24 годин. Коли ж є потреба отримати результат швидше, аніж це може зробити лікар, гаряча лінія надає допомогу всім, хто її потребує. Вона працює з кінця лютого. Був час, коли надавали допомогу мешканцям інших областей. Зараз лінія прийняла близько 11 тисяч телефонних дзвінків», — сказала Наталія Гопко.

Серед лідерів регіонів з найвищою захворюваністю на COVID-19: Чернівці, Сокирянський і Кельменецький райони.

Лікарка також зазначила, що з 27 листопада фіксують поступове зниження нових зареєстрованих випадків. Водночас дещо знизилася кількість зразків, які доставляють в лабораторію, але це, за словами Наталії Гопко, не дуже суттєво. 

І зараз Буковина спроможна надати допомогу навіть іншим регіонам України, які цього потребують.

Нагадаємо, відтепер інформацію про кількість лікарняних місць і скільки з них забезпечені киснем у лікувальних закладах на Буковині можна подивитися онлайн. Для цього створили дашборд Чернівецької области.

Коментарі