Новини

Україна має право обмежувати експорт лісу за певних обставин – рішення арбітражу

Арбітраж зі спору між Україною та ЄС виніс своє рішення щодо мораторію на експорт лісу-кругляка від 2015 року.

Фото slovoidilo.ua

Арбітраж зі спору між Україною та ЄС про заборону експорту необробленої деревини (лісу-кругляка) визнав, що Україна має право обмежувати експорт лісу за певних обставин. Про це у суботу, 12 грудня, на своїй сторінці у Facebook повідомив заступник міністра розвитку економіки, торгівлі і сільського господарства Тарас Качка.

«Арбітраж з лісу виніс своє рішення щодо заборони експорту лісу. Арбітри визнали, що Україна може і має право обмежувати експорт лісу за певних обставин. Так існуюча заборона експорту 2005 року визнана судом повністю правомірною», – написав Качка, посилаючись на рішення арбітражу.

Проте, він зазначив, що водночас арбітри визнали, що заборона 2015 року має бути відкоректована з урахуванням повного права України регулювати цю сферу діяльності відповідно до ст.290 і 293 Угоди про асоціацію. Заходи щодо коригування повинні бути здійснені у співпраці з ЄС. За його словами, головною причиною того, що представники України не змогли до кінця відстояти правомірність заборони експорту 2015 року є акцент авторів цієї заборони на преференціях національним виробникам, а не на захиств лісу.

«Рішення арбітрів дає нам широку свободу вибору заходів виконання рішення. Наріжним елементом його виконання буде створення нормального ринку всередині України. Отже, першим кроком має стати схвалення закону України “Про ринок деревини” №4197-1. Він повинен створити цивілізований ринок на основі успішного урядового експерименту з продажу лісу на аукціонах», – зауважив Качка.

Нагадаємо, 9 квітня 2015 року Верховна Рада ухвалила закон, яким на десять років заборонила експорт лісоматеріалів і пиломатеріалів у необробленому вигляді (лісу-кругляку), при цьому заборону на експорт лісоматеріалів деревних порід (окрім сосни) було запроваджено з 1 листопада 2015 року, а деревних порід – з 1 січня 2017-го. У мінекономіки зазначили, що на країни ЄС припадало 70 відсотків українського експорту деревини.

Коментарі