Новини

У Чернівцях відбудеться фестиваль документального кіно. Де і коли можна переглянути стрічки

Цьогоріч організатори підготували для глядачів 7 кінопоказів з обговореннями та 5 дискусій.

У Чернівцях відбудеться Мандрівний міжнародний фестиваль документального кіно про права людини Docudays UA. Він розпочнеться 15 грудня і триватиме до 25 грудня.

Про це повідомляють на сторінці фестивалю у фейсбуку, де ви також можете знайти детальнішу інформацію про івенти.

Усі 7 стрічок покажуть безкоштовно на онлайн на платформі Zoom, початок о 19:00. Після кожного перегляду фільму буде обговорення. Також організатори підготували для глядачів 5 тематичних дискусій.

Тема цьогорічного фестивалю — «Молодіжний дух».

«Через тему «Тін Спіріт» цьогорічний фестиваль розмірковує над тим, як може звучати голос молодi в обговоренні суспільних питань, чи можуть діти розглядатись не лише як об’єкти захисту, але й як суб’єкти прав, як у ситуації збройного конфлікту держава може протидіяти насильству й експлуатації дітей, реалізовувати їхні права на освіту та розвиток і чи обмежується процес дорослішання викликами підліткового віку», — мовиться у дописі.

Які стрічки покажуть

15 грудня«Голубки з передмістя»

Це фільм про бунтівну дівчину-підлітка Джемми з Шотландії, яка ніколи не відмовлялася від бійки. Так заведено у бідному передмісті на південному сході від Глазго, де вона виросла. Однак дідусь, який виховував її з пелюшок, не хоче з цим миритися. Він відкриває залу для боксу і раз на тиждень проводить там виставку голубів, вважаючи, що це дасть Джеммі й місцевим колишнім в’язням новий сенс життя. 

Долучитися до Zoom можна за посиланням. Код доступу: 940482

16 грудня«За кордоном»

На Філіппінах жінок відряджають за кордон працювати домашніми робітницями та няньками. Їдучи бозна-куди, вони часто залишають удома власних дітей. В одному з численних філіппінських навчальних центрів для хатнього персоналу група учениць готується до ймовірних знущань, що чекають попереду. Під час вправ із рольовими іграми вони по черзі грають то працівниць, то роботодавців.

Долучитися до Zoom можна за посиланням. Код доступу: 090653

17 грудня — «Хороша смерть»

Дженет смертельно хвора і хоче померти з гідністю, однак це суперечить британським законам. Вона зв’язується з доктором Ерікою зі Швейцарії, яка готова допомогти. Як і багато поколніь її родини, Дженет потерпає від м’язової дистрофії. Вона мусить спланувати подорож до Швейцарії, перш ніж швидко прогресуюча хвороба зробить це неможливим. Із внутрішнім спокоєм вона організовує свій від’їзд, поки її близькі переживають бурю емоцій. Її син Саймон також успадкував цю хворобу і з більшим розумінням ставиться до рішення матері, аніж його сестра Бріджет. 

Посилання на Zoom тут. Код доступу: 993314

18 грудня«Тунель»

Майже безлюдна гірська ущелина – таємниче місце, оточене горами й лісами. Воно ніби застигло в часі: стара залізнична платформа, дерев’яні будинки, дика природа. Старенька електричка, яка гуркотить двічі на день, – єдиний транспорт для більшості селян. Та коли до села долинають звуки вибухів, стає очевидно, що це місце зміниться раз і назавжди. Ознакою прибуття чужинців стає великий чорний отвір у горі. У віддаленому грузинському селі оселяються сотні китайців, аби збудувати сучасну залізницю, яка з’єднає Китай із Європою.

Перейти у Zoom можна за посиланням. Код доступу: 313503

22 грудня«Про звірів та людей»

«Про звірів та людей» – документальний фільм про події у Варшавському зоопарку до і під час Другої світової війни. Головні герої фільму – Ян Жабінський, засновник і багаторічний директор зоопарку, та його дружина Антоніна Жабінська. Під час війни вони ховали євреїв і польських бійців опору в покинутому зоопарку – у власному будинку і порожніх підсобках загонів для тварин. Загалом їм вдалося врятувати близько трьохсот людей. 

Перейти у Zoom можна за посиланням. Код доступу: 072190

23 грудня«Панки»

Їхнім батькам уривається терпець, тому вся надія – на тимчасових опікунів. На віддаленій фермі у Франції група підлітків впорядковує своє життя за допомогою психолога. Вони намагаються приборкати своїх демонів музикою і терапією. Однак проблеми з минулого не відступають. У цьому особистому і щирому кінопортреті проблемні діти, зняті зблизька, виявляють свої найвразливіші сторони.

Перейти у Zoom можна за посиланням. Код доступу: 338256

24 грудня «Не хвилюйся, двері відчиняться»

Фільм «Не хвилюйся, двері відчиняться» знято влітку та взимку в електричках, що курсують між Києвом та кількома провінційними містечками. Стрічка запрошує нас проїхатися з робітничим класом, серед якого переважно маргіналізовані пасажири та торговці. Слідуючи за кількома людьми та сім’ями з одного засмальцьованого вагона до іншого, зі станції на станцію, ми заглиблюємося в їхні повсякденні турботи й дізнаємося про дилеми будівництва нової постреволюційної ідентичності. Це атмосферний та вкрай людяний портрет українського суспільства у русі.

Перейти у Zoom можна за посиланням. Код доступу: 138296

Коментарі