Новини

Зберегти ліси Карпат. Уряд обмежив вирубку дерев в українських лісах

Також Кабмін підтримав розширення меж Карпатського біосферного заповідника.

Фото Maksym Tymchyk, unsplash.com

Кабмін ухвалив постанову про зупинення надмірних санітарних рубок дерев і встановив нові обмеження. До того ж, уряд підтримав указ президента про розширення меж Карпатського біосферного заповідника на понад 8 тисяч гектарів.

Так, цей документ змінює нормативні акти, що регулюють проведення рубок в українських лісах. Там мовиться, що такі зміни дозволять зберегти ліси Карпат, ліси природно-заповідного фонду, зупинити надмірні санітарні рубки і покращити практики ведення лісового господарства загалом.

Постанова передбачає:

— заборону суцільних санітарних рубок у високогірних, берегозахисних, протиерозійних лісах Карпат природного походження;

— повну заборону лісовідновних рубок в гірських лісах Карпат;

— встановлення нових обмежень на проведення рубок у природно-заповідному фонді;

— введення сучасних європейських підходів до збереження тих дерев, які мають важливу біоценотичну функцію тощо.

Міністр захисту довкілля та природних ресурсів України Роман Абрамовський зауважив, що рубку можна буде здійснювати лише в штучних лісах. 

«Це дозволить зберігати важливі для флори та фауни дерева, навіть якщо вони підпадають під критерії санітарної рубки. Наразі чинний підхід до управління лісами призводить до того, що вони втрачають біорізноманіття та унікальний скарб – мертву деревину, яка є свідченням здорового лісу», — сказав Міністр.

Окрім цього, Кабмін схвалив проєкт указу президента «Про зміну меж Карпатського біосферного заповідника», за яким територію заповідника мають розширити на 8381,6 га.

Коментарі