Новини

Карантин вихідного дня: на Буковині майже двохсот підприємців оштрафували за порушення

Фахівці Держпродспоживслужби спільно з поліцією перевірили більше 2000 обєктів господарювання за три тижні.

Photo Unsplash

Упродовж трьох тижнів фахівці Держпродспоживслужби в Чернівецькій області спільно з працівниками Національної поліції проводили перевірки щодо дотримання карантинних вимог під час здійснення перевезень громадським транспортом, роботу магазинів із реалізації продуктів харчування, агропродовольчих ринків, закладів громадського харчування та суб’єктів господарювання, яким заборонили здійснювати діяльність вихідними.

Загалом сформували 16 мобільних груп, які проводили перевірки, аби забезпечити контроль і дотримання карантинних вимог.

Так, упродовж трьох тижнів перевірок виявили й оштрафували 198 суб’єктів господарювання за порушення тимчасових обмежень.

У коментарі «Шпальті» начальниця управління державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства Держпродспоживслужби Наталя Клімчук розповіла про найпоширеніші порушення під час карантину вихідного дня.

«Упродовж трьох тижнів наші фахівці працювали спільно з поліцією. Були випадки, коли суб’єктам господарювання надавали рекомендації щодо усунення порушень. І під час повторної перевірки ці порушення усували. Також притягували до адміністративної відповідальности. Зокрема за останні вихідні постанови виписали на 57 осіб. Хочу зауважити, що суб’єкти господарювання не сприймали це надто категорично, адже всі розуміють, що це вимога сьогодення, і від дотримання цих карантинних вимог залежить наше життя і здоров’я. Тим паче, що штрафи не такі великі», — розповідає Наталя Клімчук.

Вона зауважує, що проблем з оплатою штрафів не було. Всі суб’єкти, які отримували постанови, сплачували їх вчасно.

Штрафи складали від 102 до 204 гривень для громадян і 425 для суб’єктів господарювання, тобто підприємців.

Посадовиця також зазначила, що наразі підприємці стали більш дисциплінованими, і за минулі вихідні (26-27 листопада) постанови отримали 57 осіб.

Загалом за три тижні здійснили перевірки на близько 2029 об’єктах господарювання. Зокрема впродовж 28-29 листопада — на 812, із них на 68 виявили порушення.

Найбільше їх (за минулі вихідні) зафіксували у Чернівцях, Хотинському, Глибоцькому та Сокирянському районах.

Значний відсоток порушень протиепідемічних обмежень у вихідні виявили на агропродовольчих ринках (47,1%) та у магазинах продовольчої торгівлі (24,5%).

Серед найчастіших порушень, які фіксували впродовж трьох тижнів, були:

– відсутність у працівників засобів індивідуального захисту;

– недотримання соціальної дистанції;

– непроведення дезинфекційних заходів упродовж робочого дня;

– відсутність організації централізованого збору використаних засобів індивідуального захисту;

– непроведення температурного скринінгу і відсутність журналу реєстрації, які доводили б, що скринінг проводили;

– недотримання маскового режиму.

Коментарі