Новини

Вселенський патріарх Варфоломій приїде в Україну: коли і чому це важливо

Вселенський патріарх прибуде до України лише втретє за часи незалежности.

Фото duh.i.litera

 

Вселенський патріарх Варфоломій приїде до Києва на День незалежності України 24 серпня 2021 року, пише ВВС.

Такий візит станеться вперше після надання томосу про автокефалію Православній церкві України.

Про свій намір відвідати Україну Варфоломій заявив під час служби у Георгіївському патріаршому соборі в Константинополі, тоді на службі був присутній прем’єр-міністр України Денис Шмигаль.

«На запрошення президента Володимира Зеленського ми відвідаємо Україну під час святкування 30-річниці незалежності України», – сказав патріарх.

Нагадаємо, у січні 2019 року Вселенський патріарх надав томос автокефальній православній церкві України за сприяння президента Петра Порошенка.

Зеленський же запросив його на День Незалежности, коли був у Туреччині цьогоріч.

Російська церква різко виступає проти Православної церкви України. Таку ж позицію має й Українська православна церква Московського патріархату.

Тому там негативно ставляться до Варфоломія і розірвали церковне спілкування з ним. 

Патріарх Варфоломій не визнає московського патріархату в Україні та юрисдикцію РПЦ над Києвом, а її єпископів називає просто єпископами РПЦ в Україні.

Варфоломій ще в 2018 році скасував грамоту від 1686 року про тимчасову передачу Київської митрополії в управління Московського патріархату й перепідпорядкував її собі перед наданням томосу ПЦУ.

Також він не визнає предстоятеля УПЦ МП Онуфрія митрополитом Київським.

Тому можна очікувати дуже негативної реакції РПЦ та УПЦ МП на цей візит.

Вселенський патріарх прибуде до України лише втретє за часи незалежности. Вперше він приїхав у 1997 році в Одесу, а вдруге — на святкування 1020-ї річниці хрещення Київської Русі.

Коментарі