Новини

Театр ТЕМП знімає в Чернівцях фільм про Целана

Це фільм про життя та поезію відомого поета, зйомки якого актори розпочнуть уже завтра. 

Photo by Paul Green, Unsplash

Театр «ТЕМП» спільно з ГО «Great Stage» та школою сценічного мистецтва «Great stage» починає у Чернівцях зйомки фільму «Злам подиху».

Це фільм про Пауля Целана, розповіла у коментарі «Шпальті» режисерка театру Марта Шумілова-Лисякова.

Вона додала, що ідея зняти такий фільм у неї з’явилася нещодавно, а за зйомки візьмуться вже 29 листопада. Спершу театр планував поставити про Целана виставу, та теперішні умови пандемії змінили формат.

«Ще влітку, формуючи репертуар вистав на новий сезон, запланувала на листопад прем’єру вистави про Пауля Целана. Але про що саме і яка вона мала бути, я ще не знала. Згодом придбала книжку — збірку поезій Пауля Целана в перекладі Петра Рихла «Злам подиху» — і занурилася у прочитання та дослідження його поезії і творчости.

Нинішні обставини внутрішньо підказували мені, що вистава це, звісно, класно, і її можливо в цих спартанських умовах створити, але коли і для кого її втілювати, незрозуміло. Тому я і подумала, чому б це все не зафільмувати — ділиться Марта Шумілова-Лисякова.

Сценарій фільму писала сама режисерка, це її власна рефлексія на життєві події поета та його поезію.

«Це не документальний фільм. Це радше творчий політ, де актори через поезію, через тіло, через голос розкривають злам поета. Вікова категорія акторів від чотирьох років. Маленькі актори працюють спільно з дорослими, і в цьому є щось особливе, адже матеріал зовсім не дитячий», — додає режисерка.

Зйомки фільму розпочнуть у неділю і триватимуть вони тиждень.

Локації різні: Центральний палац культури, залізничний вокзал, дах будинку, сквер, дворик…

Коли і як презентують фільм авдиторії, актори повідомлять згодом.

Коментарі