Новини

Партії «відкликають» членів дільниць: чи дійсно другий тур виборів мера у Чернівцях під загрозою

Редакція «Шпальти» поцікавилася, яка зараз ситуація у Чернівецькій міській ТВК і чи можуть відбутися вибори після цих змін на виборчих дільницях.

У Чернівцях напередодні другого туру виборів мера деякі політичні партії заявили про масове припинення повноважень своїх представників ДВК. Про це повідомляє пресслужба ЦВК.

Заяви про дострокове припинення повноважень оголосили 444 члени дільничних виборчих комісій. Ідеться про представників «Батьківщини» (216 членів), «Європейської солідарності» (128), «Нашого краю» (85) та «Рідного міста» (15).

Редакція «Шпальти» поцікавилася, яка зараз ситуація у Чернівецькій міській ТВК і чи може відбутися голосування після цих змін.

Координатор спостереження за виборами у Чернівецькій області Богдан Старик побував на Чернівецькій ТВК і дізнався, що станом на вечір суботи, 28 листопада, ДВК мають достатню кількість людей, аби завтра розпочати роботу.

Фото з фейсбук-сторінки Богдана Старика

«Зі слів нової голови ТВК, дійсно, заяви від різних політичних партій стосовно заміни їхніх членів ДВК були. Але станом на зараз якоїсь надто критичної ситуації немає — усі ДВК сформовані в достатньому складі для того, аби вони могли здійснювати роботу завтра на виборах. Чи був факт заміни всіх цих 400 людей – я не можу сказати. Але поки що знаємо, що дільниці можуть запрацювати у звичайному режимі. Враховуючи ситуацію, яка була 25 жовтня, відбутися ще може різне, а що саме і чи воно відбудеться – я не можу сказати», — прокоментував Богдан Старик.

Фото з фейсбук-сторінки Ігоря Баб’юка

Заступник голови обласної організації «Комітет виборців» Ігор Баб’юк у коментарі «Шпальті» також підтвердив, що мінімальний склад членів для початку роботи на дільницях є. Та він припускає, що за ніч ситуація може різко змінитися. Хтось може дати команду, щоб члени на якійсь дільниці почали покидати її. Це вважатиметься зривом виборчого процесу — і вибори на цій дільниці будуть недійсними.

«Партії все одно мають доукомплектувати мінімальний склад. Судячи з інформації, яку нам надала міська ТВК, вони поки не бачать загрози виборів — всюди є більше мінімального складу. Але вже завтра будемо бачити, чи прийдуть члени комісії на засідання. У мінімальному складі комісія може працювати. Ми передбачаємо, що буде мала явка, по-друге, зараз тільки один бюлетень, і на дільницях мають впоратися з цим.

Та ситуація за ніч може змінитися. Можуть дати команду, щоб на якійсь дільниці члени комісії почали її покидати. Тоді це можна вважати зривом виборчого процесу, це буде підставою для визнання виборів на цій’ дільниці недійсними. Та законодавство передбачає, що вибори будуть недійсними тільки в тому випадку, якщо такі дії відбудуться на всіх дільницях. Якщо цього не буде, і навіть якщо визнають недійсними вибори на певних дільницях у судовому порядку, вибори все одно будуть дійсними на підставі результатів голосування інших дільниць», — сказав Ігор Баб’юк.

Він зазначив, що така ситуація може бути однією з технологій коригування виборів. То ж якою буде ситуація, чи вийдуть комісії на дільниці і в яком складі, побачимо завтра, 29 листопада.

 

Коментарі