Новини

Вперше у Молдові президентом стала жінка: чому перемога Маї Санду важлива для України

Санду виграла з більш, ніж переконливим результатом — її відрив від Додона у другому турі перевищив 15%.

16 листопада стало відомо, що президенткою сусідньої Молдови стане Мая Санду. Так, колишня прем’єрка перемогла в другому турі колишнього президента — проросійського політика Ігоря Додона.

Це вперше в історії Молдови, коли посаду президента посіла жінка. 

48-річну політикиню Санду вважають прозахідною реформаторкою. Бо, очоливши посаду прем’єрки у червні 2019-го, вона одразу заявила, що пріоритетом її уряду буде налагодження відносин із Євросоюзом. До речі, вона добре ставиться до України та планує змінити політичні відносини наших держав.

Санду виграла з більш, ніж переконливим результатом — її відрив від Додона у другому турі перевищив 15%. Санду виграла й у столиці, і загалом по Молдові, і тим паче – за кордоном.

Незважаючи на те, що жінка без сумніву мала перевагу, є регіони, де виборці категорично не сприйняли Санду. Так, у Придністров’ї за Додона проголосували майже 86%, на півдні країни – 93-94,5%.

Нова президентка очолить Молдову на найближчі чотири роки. За неї загалом проголосували великі міста країни, молодь і великі діаспори з європейських країн.

Аналітики прогнозують, що Мая Санду спробує ініціювати дочасні вибори парламенту. Причиною тому є те, що коли жінка стала прем’єркою, у листопаді того ж року парламент оголосив її уряду недовіру за ініціативи соціалістів, тому проєвропейські сили опинилися в опозиції.

А повноваження президента Молдови обмежені, бо країна є парламентсько-президентською республікою.

 

Коментарі