Новини

Собака є не лише найкращим другом людини, а й найдавнішим. Це дослідили вчені

Для дослідження проаналізували геном 27 стародавніх собак. Виявилося, що вони існували ще 11 тисяч років тому. 

Фото Joy Caione, unsplash.com

Собаки є чи не найдавнішими тваринами, яких приручила людина. А сучасні їхні види походять від інших стародавніх, яких одомашнили першими.

Це показала міжнародна група дослідників, яка складалася з більше 50 учених. Головним у команді став Андерс Берґстрьом із лондонського Інституту Френсіса Крика. Результати цього дослідження опублікували у виданні Science.

Нинішнє дослідження дозволило частково підтвердити те, що собаки є першими тваринами, які одомашнила людина. Ще здавна вважають, що собаки були спорідненим видом із вовками. Деякі з них приходили на запах їжі в домівки людей, і ті таким чином змогли їх приручити. А потім сталася еволюція — і собаки через генетичні зміни відокремилися від своїх родичів.

Читайте також: «Собака – це маленька дитина»: кінологиня з Селятина про службу

Дослідники проаналізували геном 27 стародавніх собак, рештки яких знайшли в різних куточках світу. Учені виявили, що перші одомашнені собаки справді існували ще 11 тисяч років тому, а саме наприкінці останнього льодовикового періоду. А це раніше за всі інші відомі одомашнені види.

Однак варто зауважити, що хоча й дослідження показало, що одомашнені собаки існували приблизно 11 тисяч років тому, це ще не означає, що їх не було раніше. Тому коли й де саме собака вперше став другом людини, досі залишається загадкою.

Коментарі