Новини

«Я просто роблю свою роботу». Буковинська активістка отримала орден Княгині Ольги

Відповідний указ Президент України Володимир Зеленський підписав 30 жовтня.

Заступниця голови громадської організації «Чернівецьке об’єднання «Захист» Марія Нікітіна 30 жовтня отримала орден Княгині Ольги третього ступеню. Про це йдеться у повідомленні на сайті Чернівецької ОДА.

Як зазначається в указі президента, високу відзнаку активістка отримала за високий професіоналізм та «вагомий особистий внесок у реалізацію державної політики у сфері соціального захисту населення, забезпечення прав дітей і непрацездатних громадян похилого віку».

У коментарі «Шпальті» Марія Нікітіна розповіла, що нагородження стало для неї приємним сюрпризом.

«У мене не було на меті отримати державні нагороди, я просто роблю свою роботу. Мені дуже приємно, що вирішили мене нагородити. Насамперед це важливо для тих людей, які поряд зі мною, і також прагнуть змінювати наше суспільство, долати стереотипи і будувати інклюзивну країну», — зазначила активістка.

Зараз Марія працює на декількох роботах. Вона – громадська активістка, депутатка та перукарка-візажистка. Все це поєднує з основним – громадською діяльністю. Жінка зізнається, що встигати все майже нереально. Доводиться дуже багато працювати. Проте за підтримки друзів, колег і близьких виходить досягти позитивних результатів.

«Якщо працювати і не бачити результатів, то руки опускаються і мотивація зникає. А коли ми бачимо, що в когось змінилося життя, і хтось отримав можливість вільніше почуватися на вулиці, відвідувати публічні заходи, театр і кіно, то отримуємо багато позитивних емоцій. І навіть, коли щось не виходить, то згадуємо ці позитиві емоції і мотивація повертається», — зауважила вона.

Марія переконана, що далеко не всі маломобільні потребують допомоги, їм просто потрібне доступне середовище і захист їхніх прав і свобод.

«На жаль, в Україні, за наявності законодавчих актів і підписаної конвенції ООН про права осіб з інвалідністю, права маломобільних все ж порушують. Про це треба говорити. Часто представники влади питають, для кого ми виборюємо доступність, адже людей з інвалідністю на вулиці не видно. А їх не видно, бо вони не можуть вийти з дому. Влада повинна забезпечувати захист прав усіх людей», —вважає громадська діячка.

 

Коментарі