Новини

У Мілані відкрили українську суботню школу для дітей. Чого там будуть навчати

Дітей будуть навчати вчителі з Буковини, Тернопільщини, Франківщини та Запоріжжя. 

Фото Марії Забіяки, facebook.com

17 жовтня в італійському Мілані відкрили суботню школу імені Соломії Крушельницької для дітей з українських чи змішаних сімей. Їм будуть викладати українську мову, культуру та історію. 

Відкриття стало можливим завдяки українській громаді. Про це «Шпальті» повідомила вчителька української мови та літератури цієї школи, яка родом із Чернівців, Наталія Федорович. 

За її словами, зараз в Італії проживає багато українців, і школи та осередки для цієї громади необхідні. Українські школи є, але переважно при церквах. 

«Зараз маємо ситуацію, коли все більше українців їдуть до Італії не так, як раніше, на заробітки, а на постійне місце проживання. Численна громада потребує українських шкіл та осередків. Уже декілька років успішно існує недільна школа при греко-католицькій церкві. Проте не всі українці є її парафіянами, тому потреба громадської школи виникла сама собою», — сказала Наталія Федорович

Вона також зазначає, що ідея створити українську школу виникла давно, але можливість її втілення з’явилася лише цьогоріч. 

«Навіть у такий непростий час нам вдалося відкрити школу стаціонарно. Завдяки ініціативним українцям, зокрема таким як Марія Забіяка (голова громадсько-культурної організаціі «Відроджена Україна»), мерія виділила приміщення у Мілані і ми розпочали підготовку. Перед відкриттям ми консультувалися з багатьма подібними закладами в інших країнах. Про нас знає і допомагає наш консул у Мілані». 

Фото Марії Забіяки, facebook.com

Зараз у школі вчаться 14 учнів, але набір ще триває. Наталія Федорович каже, що у колективі є як молоді педагоги, так і викладачі з великим досвідом. Серед них — троє вчителів з Буковини. 

«З Чернівецької области нас троє, інші викладачі з Тернопільщини, Франківщини, є навіть і з Запоріжжя. Це ініціативні і небайдужі українці, кожен вболіває за цю справу».

Фото Наталії Федорович, facebook.com

До речі, заняття будуть проводити щосуботи у післяобідню пору по три години. 

У школі будуть вчити дітей розмовляти, читати і писати українською. Також розповідатимуть про історію, культуру та звичаї українців. До речі, передбачили й заняття з педагогами з музики, хореографії, психологом. 

Фото Марії Забіяки, facebook.com

Фото Наталії Федорович, facebook.com

Коментарі