Новини

Розробили інструмент, який допоможе українцям проголосувати на місцевих виборах

На платформі «Вибори 2020: за кого голосувати?» зібрані програми кандидатів.

Зображення Центр спільних дій

Місцеві вибори відбудуться вже за тиждень, 25 жовтня. Проте багато виборців ще не визначилися з своїм вибором, а окрім лозунгів на рекламних бордах про кандидатів нічого не знають.

Щоб допомогти українцям розібратися, хто є хто, громадська організація «Центр спільних дій» розробила спеціальний інструмент «Вибори 2020: за кого голосувати?».

«Аби ми зробили свій вибір раціонально, варто ознайомитися з планами своїх кандидатів та партій не з блакитних екранів чи постів у соцмережах, а з офіційних документів – програм. Всі програми опубліковані на сайті ЦВК. Ми проаналізували позиції топ-5 найпопулярніших партій та топ-3 кандидатів у мери в найбільших містах України – обласних центрах. У нашому інструменті позиції кандидатів – без «води» та емоційних викрутасів, структуровані за найважливішими сферами, за які відповідає влада на місцях», – йдеться на сайті проєкту.

Фахівці центру наголошують на важливості міцевих виборів, адже, завдяки реформі децентралізації, місцева влада отримала чимало повноважень, а значна частина надходжень від податкових зборів залишається у місцевому бюджеті.

Взяти участь у виборах зможуть і виборці, які під час виборів перебуватимуть на самоізоляції. Щоб мати змогу проголосувати за місцем перебування, їм необхідно взяти у лікаря виписку з медичної картки амбулаторного хворого або витяг з реєстру медичних записів. Далі документ потрібно надіслати або передати до своєї дільничної виборчої комісії, повідомив очільник МОЗ Максим Степанов.

Фото 24 канал

«Виборцям, які бажають проголосувати за місцем перебування, треба не пізніше 20 години останньої п’ятниці перед днем виборів, це буде 23 жовтня, подати заяву з доданою довідкою медичної установи про стан здоров’я. Це необхідно, щоб відповідна виборча дільниця на своєму засіданні прийняла рішення щодо їхнього включення до витягу зі списку виборців для голосування за місцем перебування», – зазначив міністр.

Нагадаємо, Чернівецька виборча комісія вже визначила порядкові номери партій на виборах.

Коментарі