Новини

Disney попереджатиме про расизм, сексизм та ксенофобію у своїх мультфільмах

Компанія почала залишати попередження про расизм ще торік у листопаді, однак нині підхід до цього вибрали серйозніший.

Фото Kon Karampelas, Unsplash.com

Стримінговий сервіс Disney+ буде додавати до старих мультфільмів попередження про расизм, сексизм, а також інші негативні моменти та стереотипи. Таке рішення стало альтернативою того, аби видаляти неетичні моменти.

Про це повідомило BBC.

«Цей мультфільм містить негативні зображення або жорстоке поводження з людьми чи культурами. Ці стереотипи були і є помилковими», — саме такі застереження з’являтимуться у деяких мультиках.

Компанія почала залишати попередження про расизм ще торік у листопаді, однак повідомлення було коротшим. Опісля ж з’явилося таке:

«Цей фільм представлений у початковому вигляді. Він може містити застарілі культурні уявлення».

Така толерантна кампанія стосуватиметься багатьох легендарних мультстрічок. Наприклад, у мультфільмі «Леді та Блудько» (1955 року) є сцени з двома сіамськими кішками Сі та Ем, їх зобразили відповідно до стереотипів про азійців. Є ще сцена, де собаки з акцентом розповідають про стереотипи щодо росіян і мексиканців.

А в мультику «Пітер Пен» 1953 року щодо індіанців герої використовували расистські образи. А пісню «Що робить червону людину червоною» перейменували на «Що робить людину сміливою».

Нині не лише Disney намагається бути толерантним.

Так, американська кіноакадемія «Оскар» представила нові критерії для стрічок у номінації «Найкращий фільм». І з 2024 року кіно, що претендує на номінацію, повинне відповідати щонайменше двом новим критеріям:

– мінімум одну з головних або другорядних ролей має грати представник не європеоїдної раси;

– мінімум 30% акторів другого плану мають бути жінками, представниками расової чи етнічної меншини, ЛГБТІК+, людьми з інвалідністю;

– сюжет повинен розповідати про такі соціальні групи: жінки, раси, етнічнічність, ЛГБТІК+, люди з інвалідністю.

 

Коментарі