Новини

Потрібен контроль і штрафи: представники політичних партій обговорювали, як зробити Чернівці доступними

Представники політичних партій пропонують запровадити штрафи для водіїв громадського транспорту, які нехтують правилами доступности.

Сьогодні у Ресурсному центрі громадської активности відбулася зустріч представників політичних партій, під час якої обговорювали питання доступности у Чернівцях.

Зустріч відбулася у форматі круглого столу. Голова ГО «Чернівецьке об’єднання «Захист» Богдан Бойко, а також його заступниця Марія Нікітіна (координаторка напрямку захисту прав осіб з інвалідністю ГО «Чернівецьке об’єднання «Захист») поставили чотири запитання представникам політичних сил щодо того, яким чином врегульовувати проблему доступности у місті.

На зустріч прийшли представники лише трьох політичних партій, які балотуються до Чернівецької міської ради: «Європейської солідарності», «Єдиної Альтернативи» та «Пропозиції».

Серед питань, які обговорювали під час круглого столу, були:

— бачення стратегічної діяльности Чернівецької міської ради на 2021-2025 роки у сфері побудови доступної інфраструктури;

— про доступність громадського транспорту;

— про доступність новобудов;

— механізми контролю доступности в місті.

Всі присутні погодилися з тим, що Чернівці повинні бути доступним містом.

Щодо доступности громадського транспорту представники всіх присутніх політичних сил висловилися стосовно запровадження штрафів. Зокрема запропонували створити систему штрафів для тих водіїв, які нехтують правилами доступности у громадському транспорті. Зокрема, пропонують штрафувати водіїв громадського транспорту, які не під’їжджають впритул до бордюрів, а тому люди з інвалідністю не можуть зайти в транспорт.

Також говорили про потребу проводити просвітницьку роботу не лише серед водіїв та кондукторів, а й серед населення. Аби і перші, і другі знали не лише свої обов’язки, а й свої права, зокрема, й щодо доступности.

«Те, що є комітет доступности – це класно! Громадські організації, які туди входять, вносять дуже багато пропозицій. Але, на жаль, усі пропозиції мають рекомендаційних характер. Ми не маємо того впливу, який би хотілося. Щодо доступности транспорту, у місті вже є декілька низькопідлогових автобусів, які не використовують так, як мали б. У деяких тролейбусах пандус не працює, в інших просто його зняли. Міська рада повинна мати вплив на ЧТУ: надавати інструкції, контролювати виконання цих інструкцій. Так само щодо доступности тротуарів, новобудов, потрібно контролювати те, як виконують роботи. Якщо не виконав підрядник роботу так, як належить, нехай переробляє за свої кошти», — зауважила Марія Нікітіна.

Фото Ліліани Іонашку

Коментарі