Без категорії

«Ніхто, крім бізнесу, не готовий підтримати ініціативу молоді». На Буковині створять обласний та районні молодіжні центри

Упродовж 5 років на Буковині планують створити обласний та районні молодіжні центри 

У рамках «Молодіжної програми 2021-2025» на Буковині планують створити обласний молодіжний центр та три відкрити в ОТГ.

Про це під час прессніданку розповіла засновниця ГО «Центр молоді Чернівців» Анастасія Головченко.

«Вперше у Чернівцях Го «Центр молоді Чернівців» проводить адвокаційну кампанію щодо внесення змін до «Комплексної програми молодіжної політики 2021-2025». Наша організація провела 3 фокус-групи з представниками ОТГ, активною молоддю громад, а також представниками молодіжних організацій регіону. Величезна група цільової авдиторії – представники студентства та студентського самоврядування. Оцінивши їхні потреби та проблеми і в рамках формування комплексної програми розвитку молодіжної політики, ми внесли пропозиції до управління молоді та спорту. Намагаємося зробити все можливе для того, щоб ці зміни залишилися у фінальному варіанті програми. А закладені кошти підуть на молодь на цю 5-річку», — зауважила Анастасія Головченко.

Серед найголовніших потреб – створення молодіжної інфраструктури, зокрема обласного молодіжного центру, регіональних центрів в ОТГ, взаємодія молоді та влади (організація різних бізнес-форумів) та стимулювання адвокаційних кампаній.

Голова асоціації молодіжних центрів України Олена Подобєд-Франківська наголосила на важливості створення молодіжних центрів на Буковині і на значенні обласного молодіжного центру для розвитку молоді области.

«Коли я була студенткою і між парами були «вікна», то щось почитати чи підготуватися до заняття я могла в їдальні. Але, якщо ти доїв свій салат, тобі треба було здавати тарілку і йти. Просто займати столик, якщо ти вже поїв, не можна було. Іншим варіантом була спеціалізована крихітна бібліотека. Там можна було сидіти читати, але не можна було спілкуватися між собою. Можливо, саме цей важкий досвід спонукав мене разом із колегами створити асоціацію. Отож, молодіжний центр – це відкритий простір, куди можна прийти у будь-який зручний час, займатися самоосвітою тощо», — зауважує голова асоціації.

Експерт напрямку молодіжної політики Вадим Ткач проводив фокус-групи з активною молоддю ОТГ.

«Були представники з усіх районів Чернівецької области. Функція цієї фокус-групи – надати можливість учасникам висловити свою точку зору, потреби і проблеми. Але насправді вона мала приховану мету – надання їм інформації про те, як діє паралель виконання державної політики у молодіжній сфері органами виконавчої влади. Молодь не розуміє, як це діє. Не розуміє, що може звертатися до цих установ, структур, органів місцевого самоврядування і можуть просити допомоги в реалізації проєктів. Тому ми всіх вислухали і надали інформацію про те, кому вони можуть озвучувати свої потреби, до кого їм звертатися», — розповів Вадим Ткач.

Він зауважив, що у процесі спілкування представники Глибоцької ОТГ зізналися, що ніхто, крім представників бізнесу, не готовий підтримати ініціативу молоді. А Ставчанська ОТГ першою заговорила про те, що їм бракує молодіжної інфраструктури.

Молодь Новодністровської ОТГ та Кіцманського району висловила потребу в сучасних перспективних заходах у сфері здорового способу життя. А Кельменецький район наголошував на тому, що молоді потрібна STEM-освіта.

В.о. директора Всеукраїнського молодіжного центру Євген Бондаренко наголосив на важливості створення молодіжних центрів та їхньої взаємодії.

«Наразі на законодавчому рівні почали формувати трирівневу систему молодіжних центрів. Тобто є молодіжний центр національного рівня (Всеукраїнський молодіжний центр), обласні і локальні. Національний взаємодіє з обласними центрами, а вони своєю чергою — з локальними. Так відбувається обмін інформацією, досвідом, тому пріоритетом є створення в кожній області центрів», — сказав Євген Бондаренко.

На створення обласного молодіжного центру та його діяльність, а також відкриття трьох аналогічних в ОТГ потрібно близько 6 мільйонів гривень.

Спеціаліст відділу молоді та спорту Чернівецької обласної державної адміністрації Олеся Галюлько зауважила, що всі пропозиції від Центру молоді Чернівців внесли до програми.

«Управління молоді та спорту під час підготовки програми врахували всі пропозиції, які надавали райдержадміністрації, молодіжні організації, а також молодіжна рада при ОДА. Ми звернули увагу на 4 основні напрямки: розвиток компетентности молоді, підвищення рівня участи молоді у процесі прийняття рішень, розвиток волонтерства і розвиток молодіжної інфраструктури. Ми внесли в програму і створення обласного молодіжного центру та створення центрів в ОТГ. Але це лише початковий варіант програми, який наразі розглядає Департамент фінансів. Коли буде закладена програма, я сказати не можу, але надіємося, що до кінця року», — сказала Олеся Галюлько.

Анастасія Головченко каже, що наразі свтворення цих центрів залежить від того, чи виділять з обласного бюджету кошти.

Фото Володимира Гуцула

Коментарі