Новини

«Я, “Побєда” і Берлін»: фільм за повістю Кузьми Скрябіна. Чим стрічка вразить глядачів

Про зйомки, автівку, головного актора та клопітку роботу команди Star Media.

Кадр зі зйомок фільму «Я, «Побєда» і Берлін»

9 жовтня компанія Star Media оголосила, шо успішно завершила зйомки київського блоку повнометражного художнього фільму «Я,”Побєда” і Берлін», знятого за однойменною повістю українського музиканта Кузьми Скрябіна. Продакшн також повідомив, хто буде виконувати головну роль у стрічці.

В основі сюжету — реальні історії з життя музиканта, що розгорталися на початку 90-х. Там український музикант-початківець Кузьма разом із другом Бардом їде до Берліна на іржавій «Побєді». Він планує потрапити до німецького колекціонера, щоб поміняти автівку на шестисотий «Мерседес», аби вразити свою дівчину Барбару. Однак там герой втрапив у карколомні пригоди, які змінили його мету, загартували характер та допомогли віднайти своє справжнє «я».

«Ми всі повинні розуміти, що Кузьма-герой — це не Андрій. Тому що є тільки один Андрій Кузьменко. А у нас це збірний образ. Адже кожен зараз пам’ятає “свого” Кузьму. Навколо безліч людей, які були з ним знайомі, і вони пам’ятають його або таким, яким він був в останні роки життя, або малюють кожен свій образ. А ось таким, яким він був у той період, про який ідеться в повісті й у фільмі, в його 22-23 роки, мало хто його знав. Тому ми намагаємося витримати цей баланс — між молодим хлопцем у пошуках себе, Кузьмою, якого всі пам’ятають і знають, відчайдушністю, енергією, позитивом, і тією глибиною його мислення, що з’явилася вже в більш зрілому віці. Ми не прагнули копіювати тембр голосу і зовнішність Андрія, ми намагалися відтворити деякі інтонації, міміку, жести, але найголовніше — його світогляд, відчуття себе. Це і є найскладніше в роботі над образом головного героя. Я сподіваюся, що глядачі це побачать, відчують і оцінять», — розповіла режисерка фільму Ольга Ряшина.

Кадр зі зйомок фільму «Я, «Побєда» і Берлін»

Роль Кузьми виконав  молодий актор Івано-Франківського академічного обласного музично-драматичного театру ім. І. Франка Іван Бліндар:

«Коли мене затвердили на роль Кузьми, я одночасно з неймовірною радістю відчув, яка це відповідальність. Часу до початку зйомок залишалося не так багато, тому я підіймав матеріали того часу, інтерв’ю Скрябіна, відео, записи, слухав музику, яку він любив. А 12 липня в День міста я організував сам собі невелику “експедицію” до Новояворівська — був у школі, будинку культури, знайшов той самий дім, під’їзд, поговорив із сусідами. Я усвідомлював, що мені не вдасться домогтися стовідсоткової зовнішньої схожости, швидше робив акцент на внутрішньому стані молодого Кузьми, його самовідчутті. Перед початком зйомок я зустрічався і розмовляв зі Світланою, дружиною Андрія. Хотів уточнити безліч нюансів, і після був дуже натхненний і вдячний їй за допомогу!»

Кадр зі зйомок фільму «Я, «Побєда» і Берлін»

Проєкт став одним із переможців 11-го конкурсного відбору Держкіно. Виробництво фільму здійснюють за підтримки Мінкульту та Держкіно України.

Робота над проєктом почалася три роки тому. Коли до засновника і генерального продюсера Star Media Владислава Ряшина звернулася дружина Андрія Світлана і розповіла, що їй надійшла пропозиція продати права на екранізацію книги. 

«Я запитав, а чому це не можемо зробити ми? Star Media — велика компанія, Андрій — мій друг. Також я одразу позначив два принципові моменти: по-перше, це не буде швидко, оскільки книга досить складна і вимагає адаптації для екранізації і, по-друге, для нас це буде неприбутковою історією в тому сенсі, що фільм, звичайно, буде цікавий глядачам, переконаний у цьому, але весь прибуток після прокату й обов’язкових відрахувань ми передамо до Фонду ім. Кузьми Скрябіна, яким керує Свєта. Так ми і домовилися», — розповідає Ряшин.

Кадр зі зйомок фільму «Я, «Побєда» і Берлін»

Ольга Ряшина співпрацювала з дружиною Кузьми Світланою, щоб та давала поради щодо зовнішнього вигляду героя та його поведінки. Жінка навіть спілкувалася з головним актором Іваном та приносила власні речі музиканта, аби надати образу особливої енергетики.

Стрічку не дарма готують так довго, творці запевняють: все продумано до дрібниць. Так, навіть «Пабєда», на якій Кузьма вирушив до німецької столиці, матиме символічний колір.

«Ми довго обговорювали її колір та якою вона має бути. Зійшлися на тому, що вигляд автівки має відображати характер Кузьми. Тому ми обрали жовтий. Бо це позитив, тепло, енергія, радість, добро. Тепер маємо таку яскраву красуню, яка гралася з нашими нервами, бо хто її тільки не штовхав та не намагався відремонтувати», — жартує режисерка.

Кадр зі зйомок фільму «Я, «Побєда» і Берлін»

Так, автівка стане символом стрічки, творці запевняють: продавати її точно не посміють.

Головними треками кіно стануть старі пісні гурту «Скрябін», однак виконуватимуть їх сучасні виконавці, зокрема MONATIK.

У фільмі було 53 локації, їхнім пошуком займалася вся команда. Частину Берлінських локацій відзняли у Львові та Києві, однак попереду команда проведе ще зйомки у Берліні. 

Широкий кінотеатральний прокат пригодницького фільму запланували  на 2021 рік.

Кадр зі зйомок фільму «Я, «Побєда» і Берлін»

Кореспондент на місці подій Катерина Сенченко

Коментарі