Новини

У Чернівцях стартує проєкт про історію гетто: його проведуть у трьох країнах

Проєкт реалізують за підтримки Федерального міністерства закордонних справ Німеччини.

9 жовтня в ЧНУ ім. Ю. Федьковича стартує міжнародний освітній діджитал-проєкт «Вимірюючи гетто: Гродно – Чернівці – Кишинів». У ньому візьмуть участь 20 студентів з України, Білорусі та Молдови. 

Упродовж трьох місяців разом з істориками, мультиплікаторами, представниками громадянського суспільства та експертами з інформаційних технологій вони слухатимуть лекції, а також візьмуть участь у дискусіях, презентаціях, технічних брифах та дослідженнях матеріалів гетто у їхніх країнах.

Результати проєкту опублікують на спеціальному сайті декількома мовами. На платформі також будуть розміщені мапи, історичні записи та подкасти, відео- та фотоматеріали, архівні документи з історії гетто. 

«З одного боку, важливо, щоб ми зберігали пам’ять про це сумне минуле, щоб вчитися зараз і в майбутньому. Водночас ми хочемо охопити молодих людей, активних користувачів цифрових технологій цікавими методами, щоб реалізувати їхні ідеї в проєкті й у такий спосіб апелювати до ширшої громадськости. І, по-третє, завдяки проєкту маємо на меті посилити розуміння засад громадянського суспільства молодшим поколінням, що є основою прав людини та демократії», — розповідає куратор проєкту Маркус Вінклер.

З жовтня по грудень учасники працюватимуть у групах по троє – один представник від кожної країни. У зв’язку з пандемічною ситуацією, замість запланованої офлайнової зустрічі, в Чернівцях воркшоп відбуватиметься віртуально. Перший онлайн-семінар відбудеться 9-11 жовтня в трьох містах: Гродно, Чернівцях та Кишиневі.

У ході проєкту учасників навчатимуть працювати з різними типами медіа: аудіо, відео, репортажами, фото, слайдшоу, інтерв’ю, а також дізнаються, як писати якісні й цікаві журналістські матеріали. 

Фінальні роботи повинні стосуватися культури пам’яті. Зокрема це можуть бути проєкти з вивчення об’єктів гетто та їхньої історії, інтерв’ю з очевидцями або їхніми спадкоємцями, дослідження теми Голокосту в певному регіоні, репортажі про культуру пам’яті, підготовлені за допомогою вуличних опитувань, створення онлайн-мап тощо. 

Проєкт «Вимірюючи гетто: Гродно – Чернівці – Кишинів» – це можливість дізнатися більше молодим людям про історію їхніх міст у контексті зазначеної теми, взяти участь у міжнародних обмінах із колегами з України, Молдови, Білорусі та Німеччини, а також навчитися створювати онлайн-проєкти та популяризувати їх у часи Covid-19.

 

Коментарі