Новини

«Оплатити проїзд за півтори секунди». У Чернівцях презентували нову систему оплати в транспорті

Відзавтра пасажири зможуть сплачувати проїзд новим безготівковим способом. Завдяки ньому вартість квитка зменшиться.

Сьогодні, 6 жовтня, у Чернівецькій мерії презентували безготівкову систему оплати за проїзд у міському електротранспорті. У Чернівцях вона запрацює вже завтра. 

Так, відтепер пасажири зможуть платити за проїзд банківською карткою або за допомогою мобільного телефону.

Партнерами проєкту стали Mastercard і Ощадбанк.

Як зазначив на презентації заступник міського голови Володимир Середюк, швидкість здійснення оплати — півтори секунди. Якщо пасажир сплачує проїзд безготівково, вартість становить 4 гривні.

«Кінцевою метою для нас є повне запровадження безготівкової оплати. Своїми заходами намагатимемося перейти на цей спосіб розрахунку, максимально вивівши готівку з транспорту. Першим заходом на цьому шляху є різниця в тарифі в 1 гривню. Якщо ви сплачуєте безготівково, то маєте змогу заплатити на гривню менше», — сказав Володимир Середюк.

Як можна оплатити 

  • у кондуктора за допомогою мобільного валідатора;
  • на стаціонарному терміналі у салоні тролейбуса;
  • через смартфон за допомогою застосунку EasyWallet UA з інтегрованою платформою цифрових гаманців Masterpass.

Щоб оплатити проїзд, потрібно піднести до валідатора безконтактну банківську картку, смартфон з Apple Pay або Google Pay чи інший гаджет з NFC, транспортну картку чи картку чернівчанина і дочекатися сигналу. Валідатор надрукує чек із вартістю проїзду, датою та часом. 

Також тролейбуси обладнані спеціальними bluetooth-зчитувачами. Вони розпізнають пасажирів, які встановили додаток EasyWallet UА на смартфоні. А сплатити за проїзд можна 2 способами, а саме: свайпнувши сповіщення EasyWallet Ua під час входу до тролейбуса або самостійно за допомогою цього застосунку. Оплату здійснюють у додатку через цифровий гаманець Masterpass. Важливо те, що електронний квиток для проїзду у вигляді QR-коду зберігається в додатку і діє 60 хвилин від моменту купівлі та дає право на 1 проїзд. Цей квиток перевіряє контролер. 

Скільки валідаторів буде в тролейбусах 

У тролейбусах встановлять по одному стаціонарному валідаторі, по два — в «рогатих» типу «Шкода 15 ТР», так званих гармошках. Ще один буде в кондуктора. В усіх тролейбусах загалом повинно бути 67 стаціонарних валідаторів. 

Однак усе залежатиме від фінансування. За словами Середюка, на реалізацію цього проєкту виділили й освоїли 3 млн грн. Їх витратили на закупівлю стаціонарних валідаторів. 

В Україні безготівкову оплату від Mastercard запустили у транспорті Києва, Одеси, Львова, Дніпра, Мукачева, Івано-Франківська та інших міст.

Коментарі